SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Як подати заявку на отримання 1000 грн у застосунку Дія – покрокова інструкція від Мінцифри

На пілотну версію проєкту ЄПідтримка зареєструвалося понад 4,5 млн українців, а 4,1 млн громадян України відкрили спеціальні картки у банках. Загалом 2,7 млн українців вже подали свої заявки на виплати.

Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації України.

Умови отримання достатньо прості: потрібно бути громадянином України віком від 18 років та мати «зелений» сертифікат про вакцинацію в застосунку Дія. Важливо: щоб отримати виплату у 2021 році, необхідно подати заявку в період з 19 до 29 грудня включно.

Як подати заявку на виплату: 

  • Оформте спеціальну картку єПідтримка в одному з банків-партнерів. Після старту банки додаватимуться поступово після їх технічної готовності. Оформлення картки безоплатне як онлайн, так і офлайн у відділенні банку. Використати вже наявний рахунок неможливо. Зазначимо, що лише оформлення картки не дорівнює поданню заявки на отримання виплати.
  • Заявку потрібно подати саме в застосунку Дія, тож завантажте його та авторизуйтеся.
  • Переконайтеся, що у вас є «зелений» COVID-сертифікат про дві дози вакцинації. Зверніть увагу, що сертифікат, отриманий на порталі Дія, чи паперовий від сімейного лікаря не підходять для отримання виплат. Отримати COVID-сертифікат у застосунку Дія зараз можна як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.
  • Зайдіть у розділ Послуги та виберіть єПідтримку.
  • Виберіть для виплати картку єПідтримка. Очікуйте зарахування коштів від Мінекономіки протягом 10 днів.

Інструкція тут.

Гроші можна витратити на книжки, спортзал квитки в кіно, театр, музеї, концерти або на перевезення в межах України. Детальніше про те, як єПідтримка працює в Дії, дізнайтеся із сайту — https://e-aid.diia.gov.ua.

Якщо у вас досі немає сертифіката в застосунку, згенеруйте його просто зараз у декілька кліків. Отримати його можна як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою.

Гроші надаються на 4 місяці з моменту отримання. Якщо за цей час вони не будуть витрачені, рахунок закриють. Кошти можна буде витратити як онлайн, так і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть категорію під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів.

Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрям її бізнесу. При оплаті карткою єПідтримка він має збігтися з одним із кодів, вказаних у постанові. Якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться. За таким принципом працюють кешбеки в банках. Якщо зайти у ваш онлайн-банкінг і подивитися історію оплат, ви зможете побачити категорії оплати — таксі, одяг, ресторани, продукти. Це і є МСС-коди.

Витратити гроші на ті категорії товарів та послуг, яких немає в переліку, переказати їх на іншу картку чи зняти готівкою буде неможливо. Зазначимо, що ця програма реалізується виключно в застосунку Дія. Мінцифри закликають не вестися на дії шахраїв, які пропонуватимуть витратити гроші в інших місцях або конвертувати гроші з картки в готівку. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати.

Цього року відбудеться перший етап програми. Вона буде продовжена й наступного року. Надалі будуть розроблені альтернативні механізми отримання виплат — не тільки в застосунку Дія.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.