SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Верховна Рада дозволила змінювати прописку онлайн

Верховна Рада 5 листопада ухвалила законопроєкт про онлайн-прописку. Тепер зареєструвати місце проживання можна буде за 10 хвилин, не виходячи з дому.

Автори документа констатували, що реєстрація місця проживання – одна з найпопулярніших адмінпослуг, але в той же час процес реєстрації складний і тривалий. Від громадян вимагають занести до органу реєстрації або центру адмінпослуг від трьох до п’яти документів.

Новий законопроект переводить цю процедуру в онлайн, а також скасовує штампи в паспорті і виписки з ID-карти про прописку.

Зареєструвати місце проживання онлайн можна буде за допомогою «Дії». Для цього потрібно буде заповнити онлайн-заяву. Далі власник житла, де проживає людина, повинен підтвердити запит і дозволити зареєструватися в житло, яке внесено до реєстру нерухомого майна. Дані про нове місце проживання автоматично з’являться в реєстрі, а зняття з попереднього місця проживання відбудеться автоматично. Послугу буде надано протягом доби.

Відтак, тепер в застосунку чи на порталі “Дія” можна вказати адресу свого фактичного проживання, а потім отримати підтвердження від власника житла.

Відтак оформити пенсію, документи або отримати медичну допомогу можна буде за місцем проживання. Зауважимо, місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державі, де вона проживає. Зняття з попереднього місця реєстрації відбуватиметься автоматично.

Міністр додав, що послуга вже працює у 7 містах в експериментальному форматі. Скоро буде доступна всюди.

Що ще передбачає законопроєкт

  • Скасування особистих походів до військкоматів. Всю інформацію отримуватимуть від Державної міграційної служби;
  • скасування штампів в паспортах та паперової довідки-додатку до ID-картки;
  • ведення реєстрів територіальних громад в електронній формі. Вони інтегруються з Демографічним реєстром;
  • ліквідація впливу місця проживання на право власності,
  • ліквідація прив’язки звернення за соціальними та медичними послугами до місця проживання.

Джерело – Кабінет Міністрів України

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.