Warning: getimagesize(https://www.smartnews.com.ua/wp-content/uploads/2020/03/zobrazhennya_viber_2020-03-01_13-08-35.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/ds001/smartnews.com.ua/www/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону

“Піст, це коли ми дозволяємо Богу “відремонтувати” нас” – Владики Сокальсько-Жовківської єпархії очолили архиєрейські Богослужіння в Сокалі та Жовкві.

Великий піст приурочений до головної події в церковному календарі – Світлого Христового Воскресіння. Він завжди починається у різний час і триває 48 днів.

Є найсуворішим і символізує 40-денний похід Ісуса Христа в пустелю, коли Спаситель нічого не їв та піддавався спокусам, а Страсний тиждень – останні сім днів його життя. Піст перед Великоднем 2020 триває з 2 березня до 18 квітня.

У Великий піст не можна їсти м’ясо, м’ясні продукти, а також яйця та інші молочні продукти. Також у багато днів посту заборонено вживати і рибу та варену їжу. У понеділок, середу та п’ятницю для вірян встановлене сухоїдіння: хліб, сирі овочі, фрукти, зелень, горіхи та сухофрукти. Водночас у вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але без олії. У вихідні (суботу та неділю) можна вживати їжу із рослинним маслом, а також випити вина. Алкоголь також заборонений під час посту.

Також протягом 40-денного посту існують і особливі дати:

7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці, можна їсти гарячу їжу, вино і рибу
11 квітня – Лазарева субота, також дозволено вживати рибну ікру
12 квітня – Вербна неділя, можна їсти рибу
17 квітня – Страсна п’ятниця, нічого не можна їсти
У церквах завжди радять готуватися до посту за тиждень до його початку та виключати із раціону ті продукти, які заборонені під час нього. Також там зазначають, що не рекомендують дотримуватися такої дієти хворим, дітям, літнім людям та вагітним жінкам. Перед постом варто обов’язково проконсультуватися із лікарем.

Головною метою посту церква називає очищення – як духовне, так і фізичне.

У Сиропусну неділю(1 березня 2020 р.) владика Михаїл звершив Архиєрейську Божественну Літургію та Чин Всепрощення  у катедральному храмі св. верховних апостолів Петра і Павла в Сокалі.

Після читання Євангелія настоятель храму о. Ярослав Кащук зачитав Великопосне послання Правлячого Архиєрея.

Звертаючись до вірних, єпископ наголосив на прощенні: «Бог цей світ створив для нас, щоб ми любили один одного та будучи грішними, прощали один одному. Щоб по-християнському сприймали і відчували, що Бог нас любить, а ми любимо Бога. Бог нас першими полюбив і дав нам жити в Його ласці. У нашому житті ми більше полюбили гріх і себе, аніж ближнього і Бога. Ціль нашого життя – це жити для Бога, щоб святкувати його щедрість, милість і ласку, яку він дає для нашого життя. Господь каже, щоб ми прощали один одному, як він нам простив – це ключ до нашого життя, до якого, на жаль, ми рідко прибігаємо. Бог нас сотворив, щоб ми були в гармонії зі світом і Богом та були вдячними».

В особливий спосіб Владика закликав застановитися над нашим відношенням не тільки до ближнього, а й до всього живого сотворіння, яке страждає через наш гріх.

Того ж дня, 1 березня, владика Петро очолив Архиєрейську Божественну Літургію та Чин Всепрощення у прокатедральному храмі св. свщмч. Йосафата в Жовкві.

У часі Богослужіння Архиєрей виголосив проповідь, у якій зазначив про важливість Посту для кожної людини:

«Входимо у час Посту, щоб примиритися з собою, відкрити наше серце і стати перед обличчям Божим такими, якими ми є.

Бог знає про всі наші вчинки, Він хоче бачити в нашому серці те, що є добре, те, що він вклав в людину при сотворенні. Кожен з нас у цьому світі покликаний творити добро і уникати зла. Кожна людина є образом і подобою Божою, вона своїми добрими вчинками уподібнюється до Бога, Який по своїй природі не може творити зла, лише добро.

Адам і Єва були створені досконало, але переступили Божі заповіді і були прогнані з раю, з благодаті подарованої Богом. У літургійних текстах Церква оплакує упадок людини, яка згрішила в житті супроти свого Отця.

Сьогоднішня неділя називається неділею Прощення. Ми стоїмо на порозі Великого Посту і Церква заохочує нас, щоб ми простили винуватцям нашим. Щоразу, коли молимось Отче Наш, просимо простити нам провини так, як ми прощаємо нашим винуватцям, кажемо, що ми не хочемо тримати зла проти ближнього.

Стараймося у пості застановитись над вадами, які є в нашому духовному житті, адже кожен з нас має спокуси і немочі, з якими важко боротися. Христос в Євангелії навчає, що неможливе у людини – Богові можливо. Ми собі можемо зробити постанови для того, щоб краще пізнати себе, але цей намір ми повинні посвятити Господеві. Ми дозволяємо Богові перемінити нас. Св. Августин каже: «Бог створив мене без мене, але спасти мене без мене Бог не може».

Коли ми стаємо на дорогу Великого Посту – хочемо все прощати, прощення нам дарує передсмак неба. Коли говоримо про прощення, то знаємо, що Царство Небесне починається на землі. Якщо, живучи в світі, ми з кимось не ладимо і нам важко простити, але знаючи волю Христа мусимо пам’ятати, що потрапляючи до раю,  можемо побачити людину, яку не хотіли простити. Якщо Бог прощає кожній людині, то ми не маємо право не простити ближньому.

Коли хочемо розпочати піст і йти дорогою очищення, потрібно розпочати з нашого упокорення і немочі. Наше освячення і навернення починається з нашої сім’ї, тож знайдімо можливість перепросити рідних, будьмо щирі перед собою і з тою щирістю приступаймо до Христа. Проведімо Піст в Божій присутності!»

Після Богослужіння відбулось благословення дітей та Чин Всепрощення, повідомила прес-служба єпархії.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.