SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Сьому добу триває підземний протест на шахті «Надія», родини гірників з березня не отримують зарплат

Сьому добу триває підземний протест на шахті «Надія». Ще двох гірників, у яких погіршився стан здоров’я, підняли на поверхню. Станом на 8.00 4 вересня під землею залишаються 16 людей.

Про це повідомив на своїй сторінці у facebook голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

“Дружини переживають за здоров’я та життя гірників – вмовляють протестувальників не оголошувати голодування. Проте вони говорять, що не припинять акцію протесту, доки з ними повністю не розрахуються по зарплатних боргах.Борг перед працівниками підприємства залишається на рівні 46 млн грн. Шахтарські родини з березня не отримують зарплат” – написав Михайло Волинець.

В четвер, 3 вересня, рідні, колеги та земляки протестувальників з шахти «Надія» пікетували Львівську ОДА.

Додамо, Міненерго звернулось до прем’єр-міністра із проханням сприяти виділенню коштів на 51 млн грн із резервного фонду для виплат заробітної платні працівникам шахти “Надія”.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Зазначається, що кошти мають бути повернені до держбюджету до 25 грудня 2020 року.

Також повідомляється, що Міненерго передало до Генеральної прокуратури і Служби безпеки України матеріали фінансового аудиту ПрАТ “Шахта “Надія”, що свідчать про порушення колишнього керівництва підприємства.

“Аудит, проведений фахівцями Міненерго, виявив численні порушення у діяльності попереднього керівництва шахти “Надія” та значні збитки, нанесені підприємству. Зокрема, приписки обсягів видобутого вугілля призвели до незаконних витрат майже на 50 млн грн, заниження цін на вугільну продукцію спричинило недоотримання доходів сумою понад 36 млн грн, закупівлі за завищеними цінами – принесли збитки близько 20 млн грн”, – йдеться у повідомленні.

У відомстві підкреслюють, що реальних фінансових ресурсів та активів для погашення заборгованості підприємство не має.

“Гірники шахти “Надія” не повинні розплачуватися за ті злодіяння, які вчинили їх колишні керівники. Управлінці шахти, які довели її до такого стану, мають понести суворе покарання. Відповідні матеріали вже передано до Генпрокуратури та Служби безпеки України. Але на розслідування потрібен час, а ми не можемо залишити людей в біді. Тому ми аналізуємо можливі варіанти допомоги з боку держави”, – заявила в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

Вона додала, що “Надія” ще з 2001 року віднесена до категорії шахт, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію, тому підприємство не має права на державну підтримку на часткове покриття витрат із собівартості вугілля.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.