SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
“За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальний директор”, – в області вчили керівників шкіл Червоноградського району норм харчування дітей

Із січня 2022 року усі заклади загальної середньої освіти мусять перейти на нові норми харчування, затверджені Кабінетом Міністрів України.  З огляду на велику кількість питань щодо організації харчування, своїм досвідом із керівниками шкіл ділиться директор Жовтанецького опорного закладу Жанна Король.

Навчання уже пройшли директори Стрийського, Дрогобицького та Самбірського районів. Днями до семінарів долучились директори шкіл Червоноградського району.

«У керівників шкіл виникає багато запитань: як використовувати рецептурник Євгена Клопотенка, як забезпечити енергетичну цінність страв, як облаштувати харчоблоки, як дотриматись всіх вимог. Організовуючи такі семінари, ми прагнули зробити їх прикладними та практичними. Жовтанецький опорний заклад пройшов уже цей шлях та може поділитись своїм досвідом у цьому процесі», – розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.

Під час онлайн-тренінгів директорів навчають складати чотиритижневе меню, працювати із нормативною базою, залучати до зміни харчування батьків та дітей, а також звертати увагу на те, що в школі можна і треба покращити, а що залишити незмінним.

«Ми уже два роки харчуємо наших школярів по-новому. Зараз гарячим харчуванням школа забезпечує майже сім сотень дітей в опорній школі та у філіях. За все, що лягає на тарілку дітей, відповідальний директор, тому він зобов’язаний знати, читати і розуміти меню, незалежно від того, хто його розробив. Вам буде легше якщо ви будете знати як формується меню. Свого часу, визнавши, що є проблеми із харчуванням дітей, нам стало зрозуміло, що потрібні зміни, адже багато їжі просто опинялось у смітнику. Якщо є кілька проблемних питань одним треба пожертвувати. Це готовність йти на компроміс, заради збереження основної. Вкрай важливою є підтримка батьків. Ризики були, але батьки були про це попереджені. Після того, як ми узгодили меню з батьками, відбулись дуже позитивні зміни. Харчування важлива складова роботи школи, тож ми, директори, повинні приділити йому багато уваги», – звернулась до керівників шкіл директорка Жовтанецького опорного закладу Жанна Король.

Законодавством визначено три форми харчування : кейтеринг, аутсорсинг  та власна їдальня. Детальніше із новими нормами організації харчування можна ознайомитись тут. 

Джерело – Львівська ОДА

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.