SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
З 1 жовтня магазини не прийматимуть старі купюри: куди їх подіти

Нацбанк починає наступний етап оновлення банкнот та монет. З обігу будуть виведені монети номіналом 25 копійок, а також всі паперові банкноти, випущені до 2003 року. Вони перестають бути платіжним засобом з 1 жовтня цього року.

Про це повідомляє Мінфін.

Виведення з обігу 25 копійок – не перша «монетна» реформа. Рік тому, 1 жовтня 2019 р., перестали бути платіжним засобом монети номіналом 1, 2, 5 копійок. Таку новацію тоді регулятор пояснював бажанням знизити витрати держави та учасників готівкового обігу на виготовлення, оброблення, транспортування і зберігання монет. Аби позбутися необхідності у таких дрібних грошах, було вирішено суми в чеках  заокруглювати до суми, кратної 10 коп.

Виникає запитання, чому зараз НБУ вирішив вивести з обігу саме монети 25 коп. і залишити при цьому менший номінал у 10 коп? Справа саме у заокругленні і можливості розбити монету. Наприклад, якщо в магазині потрібно заплатити 70 коп., а ви дасте три монети по 25 коп. – вам не зможуть дати решту. Монети ж номіналом у 10 коп. будуть виводитись лише в тому разі, якщо за новими правилами заокруглення сума в чеку стане кратною 1 грн. Однак про подібні перспективи Нацбанк не заявляв.

Платіжними засобами перестають бути всі паперові купюри, випущені до 2003 р.

Як пояснює НБУ, зараз у обігу таких банкнот залишається близько 1,8% від загальної кількості.

«Упродовж трьох останніх років їхній обсяг в обігу майже не змінився. Тобто, громадяни ними майже не розраховуються, ці банкноти не інкасуються і до банків не надходять», — пояснює регулятор.

Швидше за все, значна частина цих банкнот вже осіла в колекціях, загубилась або була пошкоджена. Приміром, банкноти номіналом 1-2 грн., випущені в 90-х роках, зараз вже продаються за кілька десятків, а то й сотень гривень для колекційних потреб. Хоча у свій час випускались великими тиражами і були звичайним платіжним засобом.

Як наголошують у НБУ, незручностей для громадян через ці зміни не буде. А ось користь для бізнесу і держави полягатиме у спрощенні перевірки справжності купюр та відсутності плутанини в них.

Ще одна зміна, яку запроваджує НБУ – активізація виведення з обігу паперових банкнот 1 та 2 грн та жовтих монет номіналом 1 грн. зразка 1996 р. Вони залишатимуться платіжними засобами, і жодних обмежень у їхньому використанні не буде.

Коли такі гроші потраплятимуть до НБУ, регулятор відправлятиме їх на утилізацію і замінюватиме на «сріблясті» монети зразка 2018 р. Це робиться для того, щоб в обігу з часом були лише однакові 1 і 2 грн.

Оскільки монети номіналом 25 коп. і купюри, випущені до 2003 р., пприпиняють бути платіжними засобами, ними не можна буде розраховуватись з 1 жовтня.

«Тобто, усі магазини, ресторани, сфера побуту мають припинити їх приймати», — наголосив директор Департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.

Якщо після цієї дати відповідні купюри та монети залишаться в торгівельних мережах, вони повинні здати їх в каси банків до 16 жовтня.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.