SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Як отримати тисячу гривень за вакцинацію. Детальна інструкція від уряду

Українці, які пройшли вакцинацію від коронавірусу, можуть отримати по тисячі гривень. 9 грудня уряд затвердив усі деталі і процедури, як це вже найближчими тижнями можна буде зробити.

Верховна Рада виділила на це 8 млрд гривень з держбюджету. Ці гроші з 19 грудня можна буде отримати кожному вакцинованому, але витратити їх дозволили лише на певні сфери й тільки протягом чотирьох місяців. Для отримання виплат на першому етапі вже цього року треба подати заявку в Дії до 29 грудня. Пілотний проєкт почне діяти з 13 грудня, а повністю система подачі запрацює 19-го.

В Уряді розповіли, як отримати тисячу гривень за вакцинацію і що для цього потрібно мати.

Що робити?

Для того, щоб отримати тисячу гривень, потрібно виконати низку умов:

  • мати 18 років,
  • отримати два щеплення від ковіду,
  • завантажити додаток Дія,
  • згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку Дія.

“Якщо людина просто вакцинована і не має сертифіката, то отримати гроші не зможе”, – розповідає Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Мінцифри закликають людей вже зараз генерувати у Дії ковід-сертифікати, не чекаючи 19 грудня. У відомстві побоюються, що через величезну кількість запитів в один день і про сертифікати, і про гроші, сервіс може не витримати.

Станом на початок грудня в Дії за день генерували 30-35 тисяч сертифікатів. У мінцифри очікують кілька мільйонів запитів за день, коли почнеться програма виплати грошей. Гроші за вакцинацію доступні лише для громадян України. Гроші не можна буде отримати, якщо є лише паперовий сертифікат від лікаря з мокрою печаткою.

Коли й куди прийдуть гроші?

З 13 грудня стартує пілот проєкту. Тобто у деяких користувачів Дії з’явиться можливість подати заявку на гроші вже з 13 грудня. Офіційно програма має запрацювати з 19 грудня. У цей день у додатку Дія у всіх людей, які вже мають ковід-сертифікати, з’явиться додаткова опція “єПідтримка”.

Щоб отримати гроші за щеплення, потрібно оновити додаток Дія, зайти у розділ “Послуги” і натиснути кнопку “єПідтримка”. Далі потрібно підтвердити, що вам є 18 років. Після цього має підтягнутися перелік банків, в яких можна відкрити віртуальну картку. Перелік банків оприлюднять трохи згодом.

Далі користувача має перекинути в банк, де він створює віртуальну картку у кілька кліків. Потім користувача повертає у додаток Дія, де буде підтвердження про створення картки.

Дія

Гроші за щеплення будуть на картці банку, який ви оберете. Але сама віртуальна картка спочатку буде тільки в Дії. Немає значення, чи був у людини рахунок у цьому банку до цього. Мова йде про новий спеціальний банківський продукт – віртуальну картку у Дії. У мінцифри обіцяють, що пізніше таку віртуальну картку з вакцинальними грошима можна буде відкрити у додатках банків.

Через сайт Дії відкрити такий рахунок поки що неможливо. Після того, як ви обрали банк, гроші мають прийти орієнтовно через два дні. Також картку можна буде отримати і у відділеннях банків – офлайн. Головне сказати, що вам потрібна картка “єПідтримка”. Тоді під час отримання послуги Дія одразу підтягне ваш рахунок і не потрібно буде оформлювати віртуальну картку в онлайн-банкінгу.

На що можна буде витратити тисячу?

Гроші з віртуальної картки у Дії не можна буде зняти у банкоматі, не можна буде комусь переслати чи поповнити. Їх можна витратити лише на певні види товарів і послуг. Наприклад, розрахуватися за квитки чи їжу у кінотеатрі, купити квитки у театри, музеї, на концерт, придбати книги чи розрахуватися у спортзалі, купити квитки на залізницю.

Що таке mcc код? Коли будь-який бізнес отримує платіжний термінал, то такому терміналу присвоюється mcc код у залежності від критеріїв його діяльності. Наприклад, mcc кодам присвоюються назви “розваги”, “спорт”, “кіно”.

Якщо людина витрачає гроші у кінотеатрі, це mcc-код “кіно”. У разі, коли бізнес зареєстрований в іншій категорії, здійснити оплату не вдасться.

“Якщо людина отримала гроші і вирішила купити собі светр, оплата не пройде. Бо ця торгова точка має mcc-код “одяг”. А якщо людина піде купувати книжки або квитки, то платіж пройде. Тому що ця торгова точка має відповідний mcc-код, який входить у програму єПідтримка. Програма спрямована на підтримку креативної індустрії, культури, внутрішніх перевезень. Вони найбільше постраждали від карантинних обмежень”, – зазначила заступниця міністра культури Анастасія Бондар. За її словами, карткою не можна буде розрахуватися за книжки у супермаркеті, бо ця програма не розрахована на участь продуктових магазинів.

Такою віртуальною карткою можна буде розрахуватися за послуги онлайн, наприклад, замовивши книги через сайт. Або оплатити ці ж самі книги офлайн у книгарні, розрахувавшися за них телефоном.

Витратити ці гроші можна буде лише на український бізнес. З моменту запиту на отримання грошей дається чотири місяці на те, щоб витратити тисячу гривень. Якщо їх не витрачають, гроші повертаються державі, а рахунок закривається.

“Для того, щоб підключитися до цієї послуги, бізнесу не треба якісь додаткові реєстрації. Це буде визначатися лише по mcc-код”, – зазначив керівник з розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік на брифінгу.

Якщо немає Дії?

Поки що гроші можна отримати лише з додатком Дія.

“На другому етапі (3 квартал 2022 року) запропонують альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють”, – кажуть у Мінцифрі.

У Мінцифри обіцяють запустити сайт, присвячений програмі вакцинальних грошей. Якщо щось не працює, також можна звертатися у технічну підтримку Дії у чат-бот. В Україні майже за рік дві дози щеплення отримали понад 12 млн людей. Уряд сподівається, що виплата грошей стимулює вакцинацію українців.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.