SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Як буде проводитися зовнішнє незалежне оцінювання в 2021 році?

2 грудня на засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій народні депутати обговорили формат і особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2021 році.

Голова Комітету Сергій Бабак зауважив, що наразі не вистачає інформації за якими сценаріями буде відбуватися ЗНО в різних регіонах у наступному році та чи будуть працювати заклади освіти в умовах локдауну.

Заступник Міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що наразі розглядаються різні сценарії. Сьогодні країна працює в помаранчевому рівні карантинних обмежень. Він передбачає, що школи та університети працюють. Закриваються лише ті заклади освіти, де понад 50% класів відправлено на самоізоляцію через випадки контакту з хворими.

За словами Головного санітарного лікаря, кількість і динаміка захворівших у закладах освіти показує, що більше хворіє саме вчителів, а не дітей шкільного віку. Діти до 18 років не перевищують 8% усіх хворих. Така тенденція також спостерігається у світі.

«Ми прогнозуємо пік захворюваності на лютий 2021 року, а спад – на березень-квітень 2021 року та початок масової імунопрофілактики. Як показала практика цього року, незважаючи на побоювання, ЗНО пройшло на високому рівні та не призвело до значного сплеску захворюваності. Напрацювання 2020 року з організації готові втілити в наступному році з урахуванням епідеміологічної ситуації. Впевнений, що зможемо провести ЗНО безпечно», – зазначив Віктор Ляшко.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зауважив, що модель проведення ЗНО буде залежати від епідеміологічної ситуації в Україні.

«Попередньо є 4 сценарії, які суттєво оновили. Відповідно до нормативних документів процедури чітко регламентовані. Мережу пунктів проведення ЗНО затвердимо не пізніше 9 квітня 2021 року. Інформацію про місце проходження тестування учасники отримають на інформаційних сторінках власних кабінетів не пізніше ніж за чотири тижня до проведення першого тестування, тобто не пізніше 30 квітня», – зауважив Міністр освіти і науки.

Також заплановано, що під час реєстрації особа має надати інформацію про мету проходження ЗНО – бажання отримати результат лише за шкалою 1-12 балів чи 1-12 та 1-200 балів. Від цього буде залежатиме процес організації тестування. Це дасть можливість спланувати роботу, прогнозувати фінансові витрати та неявку учасників тощо.

Керівник Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко повідомив, що реєстрація на ЗНО розпочнеться з 1 лютого 2021 року. Оцінювання триватиме з 21 травня по 16 липня наступного року. За його словами, щорічно проводиться 1-1,5 млн тестувань.

3а його словами, найбільш прийнятна модель проведення ЗНО в 2021 році – класичне ЗНО і модель державної підсумкової атестації (ДПА), коли учасник під час реєстрації зазначає, чи він складає ДПА у формі ЗНО або держава надає йому право скласти ДПА в закладі освіти.

Голова Комітету Сергій Бабак запропонував заслухати це питання ще раз у першій половині березня 2021 року та ухвалювати рішення в залежності від епідеміологічної ситуації.

Джерело – Верховна Рада України

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.