SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
“Я щаслива, бо я – мама”. Чотирьох жінок району нагороджено званням “Мати-героїня”

7 грудня голова Червоногрдаської РДА, Андрій Дяченко, привітав та вручив державні нагороди – посвідчення і нагрудні знаки «Мати – героїня» жінкам Червоноградщини, що виховали п’ять і більше дітей.

Дані нагороди були присвоєні згідно з Указом Президента України від 7 травня 2021 року №188/2021 та вручені за дорученням голови Львівської облдержадміністрації Максима Козицького.

Відтак, за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей нагороджено Зоряну Гойдало, жительку м.Сокаль державною нагородою – посвідченням і нагрудним знаком «Мати – героїня».

Потім Андрій Дяченко особисто завітав до кожної матері-героїні.

Галину Степанко привітав на робочому місці в Острівській школі. До добрих слів долучився колектив та дирекція школи.

Галина Олійник зустріла голову РДА у Народному домі с.Куликів, де працює директором, там і вручили посвідчення та нагрудний знак до почесного звання «Мати – героїня».

Марія Халавко, разом із сім’єю радо зустріла вдома, в м.Радехів, де й привітали маму-героїню та вручили державну нагороду за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання дітей.

“Для себе переконався, що щасливий дім той, де багато дітей. А щасливі діти ростуть лише в дружній родині й під опікою щасливих батьків. І кожна з цих жінок сьогодні сказала – “Я щаслива, бо я – мама”, – додав Андрій Дяченко.

Додамо, жінка, якій присвоєно почесне звання «Мати-героїня» має право на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого на 1 січня року, в якому присвоєно почесне звання.

Для отримання допомоги необхідно звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання і подати заяву, а також оригінал і копію паспорта.Якщо документи подає представник, подається також документ, що підтверджує його повноваження (довіреність, договір доручення).

Інші документи для отримання допомоги подавати не потрібно.Указ Президента про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» орган соціального захисту знайде сам і докладе копію до особистої справи.

Крім того,жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право дострокового виходу на пенсію після досягнення 50 років і при наявності страхового стажу не менше 15 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років і при наявності страхового стажу не менше 20 років.

Матері, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як надбавка до звичайної пенсії і становить від 35% до 40% прожиткового мінімуму для непрацездатних. Розмір надбавки залежить від кількості дітей.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.