SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Від пилку до бронхіальної астми… Алергія стане наступною епідемією для людства

Алергія стане наступною епідемією для людства – такі невтішні прогнози все частіше лунають від алергологів-імунологів. І вони не безпідставні. За офіційною статистикою 15% населення України є алергіками, а до 2030 року кожен третій українець не зможе обійтись без антигістамінних препаратів, попереджають лікарі. Про це йдеться у статті газети “Новини Прибужжя”.

Про усю серйозність такого, на перший погляд, несерйозного захворювання говоримо з спеціалістами Червоноградської центральної міської лікарні – пульмонологом-алергологом дитячим Лесею Гукалюк та алергологом-пульмонологом Ольгою Терех.

Пульмонолог-алерголог дитячий Червоноградської центральної міської лікарні Леся ГУКАЛЮК

Алергія не «переросте». Хіба що в… астму

– Лесю Степанівно, у маленьких дітей часто з’являються алергічні реакції на якісь чинники. При яких симптомах бити на сполох і вести дитину до лікаря?

– Більшість алергічних проявів у дітей є легкого ступеня. Проте іноді може виникати важкий стан – анафілактичний шок, коли різко падає артеріальний тиск аж до зупинки серця. Такі стани є загрозливими для життя та потребують негайного медичного втручання. Але не варто відкладати похід до алерголога, якщо в дитини, на погляд матері, незначні прояви: кон’юнктивіт, кропивниця чи атопічний дерматит.

– У Червонограді багато дітей-алергіків?

– У мене на обліку знаходиться багато дітей зі шкірними та респіраторними алергозами. Мушу визнати, що їхня кількість щороку зростає. Це пов’язано, насамперед, з урбанізацією. Доведено, що кількість алергіків в селах значно менша, ніж у містах. Люди все частіше мігрують з сіл у міста, де екологія гірша, а концентрація провокуючих алергію чинників значно вища. Особливо це стосується нашого шахтарського краю. Алергію провокують продукти харчування, які, на жаль, назвати екологічно чистими та гіпоалергенними вкрай важко. До трьох років, як правило, у дітей діагностуємо атопічний дерматит (приблизно 12-37% від усіх алергій), кропив’янку, набряк Квінке, харчову алергію. Від трьох років харчова алергія потроху відступає і їй на зміну приходить хатня пилова алергія, алергія на пилок рослин. Імунна система гостро реагує на домашніх улюбленців. Нас­правді, алергії на шерсть тварин, як такої, немає, алергеном виступає білок, що є у слині, на шкірі та у виділеннях тварин. Алергії у дітей – це переважно вперше виявлені гострі стани без супутніх патологій, тож лікуванню вони піддаються значно краще. З часом з’являються респіраторні реакції: алергічні риніти, бронхообструктивні синдроми, починає формуватись бронхіальна астма.

– Чи правда, що дитина може «перерости» алергію? Адже організм росте, зміцнюється імунітет…

– Алергію перерости не можна. Так, буває непереносимість якогось продукта, який з віком проходить. Причина – у несформованості шлунково-кишкового тракту дитини, це так звана псевдоалергічна реакція. Але всі непроліковані алергічні стани, особливо респіраторного характеру, трансформу-ються в таку тяжку недугу як бронхіальна астма. Тому надзвичайно важливо, щоб діти регулярно проходили медичні огляди, а при перших симптомах або ж підозрі на алергію вчасно отримали необхідні рекомендації та лікування. Протягом 2019 року на обліку в Червоноградській лікарні перебувало 169 дітей з діагнозом бронхіальна астма.

Схильність до алергій передається спадково. По материнській лінії небезпека захворювання переважає і становить до 70%. Якщо ж обоє батьків мають алергічні реакції, ризик того, що і дитина буде алергіком збільшується до 80%.

Перша допомога при укусах комах

– Як діяти при алергічних реакціях на укуси комах?

– Насамперед, мама повинна оцінити стан своєї дитини. Якщо після укусу спостерігається незначне почервоніння, набряк місця укусу, свербіж, можна прикласти холод на місце укусу не менш ніж на 10 хвилин; нанести протиалергічну мазь («Феністил гель», «Псилобальзам», «Гідрокортизонова мазь 1%») і дати антигістамінний препарат загальної дії відповідно до віку. Якщо ж у дитини спостерігаються порушення дихання, виражений набряк з поширенням за межі місця укусу, негайно звертайтеся до лікаря.

Випадок з практики:До мене за лікарською допомогою звернулись батьки однорічної дівчинки. У дитини на пальцях обох рук з’явилися пухирі, наповнені рідиною. Виявилося, що батько нещодавно повернувся з Іспанії і привіз із собою ананас, шматочки якого дитина просто потримала в руках. Уявіть, що б було, якби дитина з’їла цей екзотичний фрукт… Ця історія несе в собі повчальний елемент для багатьох: по-перше, дітям грудного віку екзотичні фрукти заборонені, а по-друге, варто задуматися над споживанням несезонних та непритаманних нашій території овочів та фруктів.

Пульмонолог-алерголог Червоноградської центральної міської лікарні Ольга ТЕРЕХ

– Ольго Осипівно, останнім часом з різних джерел тільки й чути: кількість людей, які потерпають від алергії істотно збільшилася і продовжує невпинно рости. В чому, на вашу думку, причина?

– Є три фактори, що напряму пов’язані з алергією: генетична схильність, екологія і, власне, неправильний спосіб життя. Якщо на два перших фактори ми вплинути не можемо, то зменшити ризики останнього – в наших руках. Побутовий пил, побутова хімія з фосфатами, продукти із стабілізаторами та консервантами – великий провокуючий фактор. Усе, що шкодить імунній системі – неправильне харчування, стреси, опромінення від ґаджетів, грибок в квартирі – неспішно, але впевнено ведуть до алергії.

– Невже алергія – на все життя? Чи можна, так би мовити, «заблокувати» сам механізм реагування на алерген?

– Істинна алергія – імунна відповідь організму на вплив алергена, яка може проявитися на будь-який подразник і в будь-який момент життя. Щоб в організмі не запустився послідовний процес алергізації, головне вчасно звернутися до лікаря та здати аналізи на алергени. Їх роблять місцеві приватні лабораторії. Лікування алергії – довготривалий процес. Пацієнту призначають специфічну імунотерапію, коли в організм вводять маленькі дози алергену і імунна система адаптується до них.

«Береза – яблуко» та інші кісточкові…

– Поширена думка, що овочі-фрукти червоного кольору найбільш алергенні і їх не слід давати дітям. Як же пережити плодово-ягідний період і не поласувати полуницею чи помідорами?

– Це не більше, ніж стереотип. Немає розподілу овочів-фруктів за палітрою, які більш чи менш алергенні. Це ж стосується і полуниці. Вона не є алергенною ягодою №1, як помилково вважають. Є непереносимість деяких продуктів, надмірне їх споживання чи обробка пестицидами, що дають псевдоалергічну реакцію у вигляді висипки.Серед алергіків поширені перехресні реакції між цвітінням дерев, трав та продуктами, що за складом дуже схожі між собою. Приблизно 70% людей, які мають алергію до пилку берези, подібно реагують на горіхи, сливи, яблука, груші, моркву. А ті, у кого алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави.Симптоми перехресної алергії типові харчовій. З’являється свербіж в порожнині рота, кропив’янка, набряк язика і гортані. Можливі нудота і блювота. Але при термічній обробці цих продуктів їх алергенні властивості зникають.

Думаєте, застудилися? Ні, у вас алергія!

– Весна-літо – активна пора цвітіння рослин. Закладені носи, свербіж очей і нежить – «звичний» набір симптомів алергіка. До вас часто звертаються хворі з таким «букетом»?

– Алергенний період тих, хто страждає від полінозу (сезонних алергій) триває майже увесь рік, окрім зимових місяців. З березня по травень активно цвітуть дерева. З травня по серпень наступає пора трав та злаків. Найбільшим алергеном на наших теренах вважається трава тимофіївка лугова. Вона викликає симптоми, схожі на застуду: нежить, чхання, сльозоточивість, кон’юнктивіт. З серпня до жовтня у фазу цвітіння входять бур’яни. Серед них сильним алергеном є полин.Зазвичай до лікаря звертаються, коли алергічні реакції набувають стійкого характеру. Коли ж після прогулянки лісом, полем у людини починаються симптоми застуди – нежить чи чхання – часто на це не зважають. П’ють кілька днів парацетамол чи протиалергічні таблетки. Симптоми минули – про них і забули. А даремно. Алерген, який потрапив в організм людини і викликав таку імунну відповідь, вже нікуди не зникне. І з часом до алергії на пилок може додатися цілий комплекс алергій: на побутову хімію, домашніх улюбленців. У багатьох людей алергія розвивається через пилових кліщів, цвіль та спори грибів на стінах. Залишите без уваги ці «невидимі» фактори зараз – через три-чотири роки отримаєте бронхіальну астму, яку доведеться лікувати все життя.

70% хворих бронхіальною астмою – колишні алергіки. У Червонограді за минулий рік на обліку в Центральній міській лікарні перебувало майже 500 астматиків.

Набряк Квінке від… глистів, анафілактичний шок – від фарби для волосся

– Часто в домашній аптечці можна знайти антигістамінні засоби на всяк випадок. Що з таких препаратів ви б порадили взяти з собою, наприклад, вирушаючи на природу?

– Некоректно називати торгові назви препаратів, які мали би бути в аптечці алергіка. Але можу назвати групи хімічних речовин, що входять до складу таблеток від алергії і мають доказову ефективність. Це «біластин», «ельцетиризин», «цетиризин», «дизлоратидин». Якщо алергік знає, що має схильність до швидких важких реакцій, в домашній аптечці завжди має бути ін’єкційний препарат «тавегіл» чи «дексаметазон».Кожен організм – індивідуальний і спрогнозувати його реакцію неможливо. Пам’ятаю одну пацієнтку, яка ледь не померла від анафілактичного шоку, спровокованого… фарбою для волосся. І ще один пацієнт мав серйозну алергічну реакцію – набряк Квінке. Причиною стали глисти, якими він заразився від непросмаженого м’яса.Якщо на природі вас вжалила комаха і почалася алергічна реакція – візьміть таблетку від алергії під язик, вона принаймні зніме набряк. Але не зволікайте і зверніться до лікаря. При набряках і задусі врятувати життя зможе лише кваліфікована медична допомога.

Автор Ірина Огороднік, газета “Новини Прибужжя”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.