SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
В Україні офіційно почалась вакцинація від Covid-19 – МОЗ відправило вакцину проти коронавірусу в регіони

У середу, 24 лютого в Україні офіційно почалась вакцинація від коронавірусу. Перше щеплення зробили лікарю-реаніматологу опорної Черкаської обласної лікарні Євгену Горенку.

Перед щепленням йому виміряли температуру та провели інструктаж. Лікар розповів, що почувається нормально, але трохи хвилюється через історичність моменту.

Щепили лікаря вакциною Covishield, яка виробляється за ліцензією Oxford-Astra Zeneca і прибула в Україну напередодні.

Переваги, протипоказання і побічні ефекти вакцини Covishield

В Індії оксфордську вакцину AstraZeneca виробляють у місцевому Інституті сироватки крові під брендом Covishield.

Наразі індійський інститут є найбільшим виробником вакцин у світі з потужністю виробництва у понад 50 млн доз на місяць.

Covishield, виготовляють з ослабленої версії аденовірусу шимпанзе. Загалом препарат має широкий спектр дії. Коли вакцину вводять пацієнтові, вона стимулює імунну систему до продукування антитіл для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Виробник рекомендує робити подвійне щеплення з інтервалом 4-12 тижнів. Однією з переваг препарату називають, те, що його можна безпечно зберігати за температури від +2 до +8 градусів.

Міжнародні клінічні випробування вакцини AstraZeneca показали, що коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, ефективність сягала 90%.

нститут сироватки крові, який виробляє вакцину в Індії, заявляє, що Covishield є високоефективною, що підтверджується даними клінічних досліджень у Бразилії та Великій Британії.

Тим часом група з питань захисту прав пацієнтів All India Drug Action Network заявляє, що з затвердженням Covishield поспішили, оскільки виробник не завершив «перехідне дослідження» вакцини на індійцях.

За даними Інституту сироватки Індії, вакцина Covishield може бути протипоказана у низці випадків:

  • важка алергічна реакція;
  • підвищена температура тіла;
  • порушення згортання крові або вживання антикоагулянтів; ослаблений імунітет;
  • вагітність;
  • грудне годування;
  • використання іншої вакцини проти коронавірусу.

Найпоширенішими можливими побічними ефектами вакцини Covishield можуть стати: біль, почервоніння, свербіж, набряк або синці в місці ін’єкції, втома, озноб або гарячка, головний біль, нудота, біль у суглобах або м’язах.

Вакцина також може спричинити утруднення дихання. Крім того, фіксують блювоту та діарею. Серед рідкісних побічних ефектів було зафіксовано також зниження апетиту, запаморочення, пітливість, болі в животі та висипання.

Також, сьогодні, 24 лютого, розпочалася доставка перших партій вакцин проти коронавірусу у регіони. Про це повідомив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

«Перші вакцини на виконання плану вакцинації вже сьогодні о 7:00 вирушили в регіони України», – сказав він.

Через особливості логістики, деякі міста та області отримають її раніше за інших.

Перші регіони, які отримають вакцину – це Київ, Київська область, Чернігів, Черкаська область, Житомир та Вінниця.

На першому етапі вакцинацію проводитимуть лише мобільні бригади, які виїжджатимуть робити щеплення медикам, що працюють з хворими на Covid-19 і перебувають в групі ризику. Але згодом також з’являться повноцінні пункти вакцинації.

Щеплення будуть виключно добровільними. За розрахунками влади, одна мобільна бригада робитиме близько 100 щеплень на день.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.