SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Скоро у Львівській області не буде жодної школи – діти навчатимуться у ліцеях та гімназіях

Згідно з розпорядженням начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького до 2023 року у Львівській області не залишиться жодної загальноосвітньої школи. Натомість діти навчатимуться у ліцеях та гімназіях.

Про це сьогодні, 3 серпня, повідомив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Усього ліцеїв на Львівщині має бути сто. 14 з них – будуть ліцеями третього рівня. Це означає, що там будуть виключно десяті, одинадцяті та, згодом, дванадцяті класи.

«В цих ліцеях буде не менше чотири паралельні класи, що забезпечить профелізацію навчання», – каже він.

Також в області створять 15 ліцеїв другого та третього рівня. Тобто ліцеїв, які охоплюють і базову школу, де навчатимуться учні 5-12 класів.

«Ще 68 ліцеїв, які охоплюють і початкову школу», – пояснює Олег Паска.

Директор департаменту освіти і науки розповів, що надаючи новий статус колишнім школам, чиновники зважали на те, як випускники цих шкіл складали ЗНО. Якщо бали ЗНО були високими, то, відповідно, школа має шанси стати ліцеєм вищого рівня.

«Якщо школа займала 92 місце за рівнем балів ЗНО або 102, то ми їх не включали у перелік ліцеїв», – каже він.

Також вже цього року на Львівщині буде створено три ліцеї обласного рівня. Вже є наказ про  набір у дев’яті класи у такі ліцеї, де діти з усієї області зможуть здобувати освіту.

«Усі ліцеї матимуть свою спеціалізацію. Такі вимоги законодавства. До дев’ятого класу кожна дитина повинна визначитися зі своєю професійною орієнтацією. І далі навчатися у ліцеї з подальшим здобуттям вищої освіти. Або ж обирати професійно-технічний ліцей», – говорить чиновник.

За його словами, у ліцеях учні вивчатимуть поглиблено певні профільні предмети.

Всі ж інші школи перейменують у гімназії. Всього, за словами Олега Паски, зараз на Львівщині є 1117 шкіл. І 1017 з них скоро називатимуться гімназіями. 

“Це один з кроків для реалізації реформи, згідно зі Законом України «Про повну загальну середню освіту», впровадження якої має відбутись у 2027 році. Зміни мають відбуватися поступово та органічно. Реформа дозволить профілізувати освіту. Ще до 9 класу дітям будуть проводити профорієнтаційні заходи, щоб кожен учень визначився із напрямом, який йому імпонує. Обравши напрям, дитина поглиблено вивчатиме конкретні предмети, відповідно – краще підготується до навчання у виші. Додам, що на Львівщині уже створили перший ліцей – у Червонограді. Наступним буде Стрий”, – написав у себе на сторінці facebook голова ЛОВА Максим Козицький.

Розпорядження Про затвердження прогнозованої мережі ліцеїв:
https://bit.ly/3cSBCzq
Прогнозована мережа ліцеїв Львівщини:
https://bit.ly/3SoMwNz

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.