SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Платимо менше – ціна на газ для населення у червні  – 2,14 грн за кубометр

У червні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» постачає газ в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), знизилась до 2,14 грн за кубометр (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Це на 6% менше порівняно з травнем 2020 року.

Загалом, з початку року ціна ПСО знизилась на 54%, а в порівнянні з аналогічним періодом минулого року падіння вартості блакитного палива сягнуло 61%.

При цьому аналітики Нафтогазу зазначають, що темпи падіння цін уповільнилися і саме в червні почала спостерігатися тенденція до відновлення вартості енергоносіїв: ціни на основних європейських хабах зростають з другого тижня червня як для поточного місяця, так і на майбутні періоди.

Серед основних чинників – скасування значної частини поставок до Європи скрапленого газу у червні та липні, зростання промислового виробництва після скасування карантинних обмежень та перехід європейських станцій теплової генерації на газ замість вугілля.

Водночас внутрішні ціни в Україні залишаються нижчими за імпортний паритет. За прогнозами аналітиків компанії, слабкий попит на газ у світі та високі запаси в Європі і далі тиснутимуть на ціни на ключових ринках газу. Передбачається, що до кінця сезону рівень запасів в ПСГ наблизиться до свого максимуму. Це сприятиме призупиненню будь-яких ініціатив щодо закачування газу і з урахуванням незначного попиту потягне подальше зниження ціни. Зміна цінових тенденцій можлива ближче до опалювального сезону.

«Ціна газу в Україні зараз визначається формулою, вона не залежить від Нафтогазу, вона залежить від цін на європейському ринку. Зараз ціна падає, проте ринок має цикл і вона почне зростати раніше чи пізніше, – пояснив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв. – З першого липня ми очікуємо скасування спеціальних обов’язків, які вже не захищають споживачів, проте обмежують їхні права: домогосподарства не можуть обирати ні умови оплати, ні сервіси, ні ціну. До відкриття ринку готові і постачальники, і споживачі. Зміна формату торгівлі газом в роздрібному сегменті суттєво підвищить стандарти обслуговування клієнтів, а конкуренція між постачальниками дасть людям багато опцій по ціні. Сподіваємося, цього тижня уряд оголосить конкурс на постачальника останньої надії (ПОН), і це дозволить відбутися довгоочікуваній лібералізації ринку газу в Україні», – резюмував Коболєв.

Нагадаємо, з січня 2020 року оптова ціна на природний газ в рамках спеціальних обов’язків розраховується відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом при цьому є фактичні результати біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Однак, у березні на внутрішньому ринку з’явився новий ліквідний ціновий індикатор. ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” провів тендер на закупівлю газу на період постачання березень-грудень 2020 року і торги продемонстрували, що в Україні існує значна конкуренція, яка призводить до зниження оптових цін на купівлю-продаж газу.

Відтак при розрахунку ціни газу для населення на червень Нафтогаз, як і в попередні місяці, обирав з двох можливих опцій: розрахованої за Постановою КМУ та середньозваженої ціни переможців за результатами торгів на постачання газу Оператору ГТС України.

Джерело – Департамент з комунікацій НАК «Нафтогаз України»


Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.