SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Перевірте себе – текст телерадіодиктанту до Міжнародного дня рідної мови

Дозвілля Косачів у родинному маєтку на Полтавщині

Розпорядок дня у Зеленому Гаю був такий, що кожен міг попрацювати і приємно відпочити. Наприклад, художник Іван Труш ще на світанку біг на мальовничі затоки Псла, Леся часто писала напівлежачи в гамаку, Лисенко відокремлювався коло рояля, хтось йшов рибалити…

Вечір проводили вже спільно. Леся завжди сілада в човні за кермо, любила стернувати, а на такій лагідній річці, як Псьол, це не було фізично важко. А ще якось брат Михайло змайстрував вітрило (з купленої на ярмарку великої селянської скатертини), то коли бував вітер, Леся з братом охоче плавали.

Увечері слухали музику (Лесин чоловік Климент Квітка був гарний піаніст). Співи в Зеленому Гаю теж часто лунали: Українці взагалі, а полтавці, зокрема, дуже співучі.

Інколи обговорювали новинки літератури, проводили конкурси. Вибирали якесь слово (то була назва твору), і кожен міг писати новелу чи оповідання, вірш, есе, аби лиш зміст відповідав назві. За кілька годин усі твори (підписані незнаними псевдонімами) читали вголос і разом з господинею, Оленою Пчілкою, визначали переможця.

Людяність у сприйманні життя, перевага духовних інтересів, творчий настрій спричинялись до утворення приємної атмосфери в родині (За Ізидорою Косач-Борисовою).

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.