SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
На телестудії  «Бужнет» відбувся Форум історично- культурної спадщини у рамках проекту «Ксєнжполь та Кристинопіль: етно + гео = перспектива»

Чорна кераміка, ляльки-мотанки, вишиті сорочки, народні танці та пісні: Червоноградський народний дім презентував історично-культурну спадщину нашого регіону полякам 8 квітня.

У четвер в Червонограді на телестудії “Бужнет” відбувся Форум культурно-історичної спадщини та презентація проєкту «Ксєнжполь&Кристинопіль: етно+гео=перспектива», який реалізується за Програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Ініціатори і партнери проєкту – Червоноградський Народний дім та осередок культури гміни Ксєнжполь у Польщі.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, захід проходив в онлайн-форматі. Було представлено різноманітні види народного мистецтва: від писанки та виробів із соломки до танцю та давніх народних пісень. Окрім того, на заході було презентовано історико-архітектурні пам’ятки нашого краю, котрі тісно пов’язані з історією Речі Посполитої. Червоноградський Народний дім представив досягнення власних творчих колективів.

У рамках форуму було презентовано історично-культурну спадщину нашого регіону: писанки представила Ольга Ткачик, вироби з чорної кераміки від Андрія Уляницького, плетені вироби з соломи від Івана Кравчука, автентичні ляльки-мотанки від Ірини Пархоменко, про унікальну сокальську вишиту сорочку розповіла Ірина Горбач. Про історичну та культурну спадщину, місця, які можуть бути цікавими для іноземних туристів, а також про туристичні родзинки – розповів спеціаліст відділу культури Червоноградської міської ради Юрій Гринів. Народну хореографію представила керівник Народного ансамблю танцю «Молодість» Людмила Прібега, а пісенну творчість – вокальний педагог Світлана Зеніхіна, яка не лише розповіла про пісню нашого краю, а й заспівала. Також, у рамках проекту було презентовано діяльність Народний Дім м.Червоноград

Варто зауважити, що в рамках транскордонного культурного обміну передбачено випуск презентаційного альбому об’єктів матеріальної та нематеріальної культурно-історичної спадщини Ксєнжполя та Червонограда-Кристинополя, а також проведення цікавих майстер-класів від партнерів проєкту.

Так, 28 березня вже відбувся майстер-клас з писанкарства у співпраці зі Світлицею-Музеєм Тараса Городецького та Незалежним Жіночим Товариством “Прозерок”.А минулого року, як і передбачалось проєктом, побудовано нову сцену позаду будівлі закладу з використанням елементів зношеної старої демонтованої сцени.

Як поінформувала директор Народного дому Іванна Ейхорн , урочисте завершення проєкту і спільний Гала-концерт, у якому візьмуть участь і колективи з Польщі, планується саме на новій сцені.

Зазначимо, що проект реалізується Червоноградським Народним домом та осередком культури гміни Ксєнжполь (Польща), в рамках програми транскордонного співробітництва Україна-Польща-Білорусь 2014-2020.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.