SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
«Гніздо Яструба» на Радехівщині запрошує на захоплюючі квести

У серії патріотичних мандрів Червоноградським районом, можна познайомитись із новою локацією – «Гніздо Яструба».

У селі Яструбичі Радехівської ОТГ у 40-хх та 50-хх роках був активний повстанський рух, тут облаштували низку криївок. У січні 1949 року одну з них взяли в оточення НКВСівці, шестеро повстанців, щоб не здатись живими, випустили собі кулі в скроні. Достеменно не відомо, де їх тіла, але на місці загибелі стоїть височенний хрест посеред лугу.

Гід-екскурсовод Марія Бойко, яка родом із Яструбичів, взяла цю історію за основу, коли почала створювати нову патріотично-туристичну локацію.

«Історія почалась давно, десь з дитинства. Я виросла в Яструбичах, наша хата є крайньою в селі, далі ліс. Ми часто бували біля того хреста, часом брали участь в виступах на Покрову чи День незалежності і все. Я тих імен не пам’ятала. Коли з 2020-го року почала більше часу проводити в селі, виникла ідея написати квест «Шляхом повстанців», де б ми шукали інформацію пов’язану з тими хлопцями: ким вони були, чи мали сім’ї, про що мріяли, які мали псевдо, що спонукало їх піти в повстанський рух?»  – розповідає пані Марія.

Головна ідея локації і зокрема квесту – зберегти гасло майдану «Герої не вмирають», на прикладі цих шести осіб показати чому і за що українці повстали.  Для дітей – це патріотичне виховання та інтелектуальний відпочинок.

Під час проходження квесту можна побачити гасла: «в єдності наша сила», «тільки разом можемо досягнути мети», «один в полі не воїн».

«Ми записали голосами родичів останню розмову повстанців в криївці – саме її на кінцевій локації знаходять учасники гри. Факти з біографії хлопців об’єднала в змістовну розмову письменниця Тетяна Пахомова. Кожного повстанця озвучував внук, правнук, внучатий племінник чи просто кровний родич –  дуже мені хотілось, щоб це свого роду був «голос роду» того хлопця, що віддав своє життя за Україну у 1949. І нам вдалось. Я можу це з гордістю сказати. Бо принаймі псевдо одного з хлопців запам’ятають, хоч одне прізвище, хоч одну цінність. Я можу це назвати вивченням історії в формі гри», – зазначила засновниця патріотичної локації.

Зараз у «Гнізді Яструба» є два командоутворюючі квести:

  1. «Шляхом повстанців» – вікова категорія від 11 років.

Учасники шукають артефакти та інформацію, пов’язану з життям 6 хлопців-повстанців, що загинули в околицях Яструбич, проходять командні завдання, частина з них активні, частина на «подумати».

  1. «Скарби Яструбиного лісу» – квест-активності для початкової школи.

Під час квесту діти знайомляться з приватною збіркою місцевої колекціонерки старожитностей: все можна рухати, зі всім можна фотографуватись. Опісля – активні ігри, де учасники заробляють локальну «валюту», а на  зароблені гроші можна купити собі підказки-карти, де знаходяться «скарби лісу».

У «Гнізді Яструба» є велика альтанка, мангал, облаштоване місце під вогнище, гості можуть організувати собі пікнік. Також є декоративний ставок та бричка на якій після квесту катають туристів.

Оскільки туризм переживає свої не найкращі часи, ініціатори шукають інвесторів для того,  щоб розширити та зробити ще привабливішою для туриста цю локацію.

Мінімальний вік дітей – 6 років. Одночасно участь у квесті може брати до 30 осіб. Оскільки квест є командоутворюючим, то участь у ньому можуть брати і дорослі. Поки що «Гніздо Яструба» працює лише під групові замовлення.

Замовити квест можна за номером телефону 097 9534502 або ж на сторінці фейсбук. Вартість від 180 до 230 грн/особа.

Розташована локація у с.Яструбичі, Радехівська ОТГ, Червоноградський район.

Для груп рекомендують замовляти організований трансфер.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.