SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Депутати повернули «пакунок малюка» замість грошової виплати. А з наступного року можна буде вибрати – гроші чи бебі-бокс

Верховна Рада повернула надання одноразової натуральної допомоги, так званий «пакунок малюка», замість грошової допомоги розміром у 5 тисяч гривень. Нововведення проіснувало менш як місяць.

Законопроєкт №3006а підтримали 264 депутати.

«Пакунок малюка» будуть видавати у пологовому будинку, пологовому відділенні, перинатальному центрі чи неонатальному центрі. Якщо у закладі пакунка немає, то батьки мають подати заяву з проханням отримати бебі-бокс до місцевого підрозділу соцзахисту. Отримати допомогу батьки можуть упродовж 30 днів після народження дитини.

Бебі-бокс містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузки, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем.

Перші пакунки мають надійти батькам з 1 грудня. Крім того, з 1 липня 2021 року батьки зможуть обирати: отримати «пакунок малюка» чи грошову виплату.

Чому бебі-бокси повернули?

«Пакунок малюка» запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень.

Зміни набули чинності з 1 вересня. Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до ПриватБанку за соціальною карткою. Робити закупи за отримані гроші можна було лише в закладах торгівлі, які долучаться до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту монетизації, а не в будь-яких магазинах.

Проте депутати не погодилися з такими змінами. Вони вважають, що «пакунок малюка» у натуральному вигляді допоможе родинам не тільки заощадити гроші, а й зберегти час на догляд за дітьми. Кажуть, що на монетизацію «пакунка» не вийде купити стільки ж товарів аналогічно якості, як зараз дає держава.

Повернути саме натуральну допомогу просили і в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ). Там наголошували, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.