SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
6,99 грн за кубометр: уряд встановив граничну ціну на газ до кінця карантину

Уряд на своєму позачерговому засіданні в понеділок встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

«Така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину. Вище, ніж 6,99 грн за куб постачальники газу не зможуть піднімати ціну. Це рішення дасть змогу знизити ціну на газ для українців в середньому на 30%», – наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Водночас прем’єр наголосив, що рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

«Чому ринок газу надзвичайно важливий для майбутнього України? Ринок газу — це кінець монополізму та надприбуткам окремих олігархів. Це можливість обирати свого газопостачальника та отримувати кращу ціну, послуги та сервіс. Ринок газу також покладає край крадіжкам «блакитного палива» та обкраданню державних компаній через різни схеми», – додав Денис Шмигаль.

Згідно з урядовим планом, свої річні продукти для українців представлять усі газопостачальні компанії.

«Тоді люди зможуть підписати річний контракт і заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть узимку або влітку. Це європейський підхід, який діє в усіх цивілізованих та розвинених країнах», – зауважив прем’єр.

Що буде, якщо ваш нинішній постачальник не захоче продавати газ за граничною ціною?

Без газу ніхто не залишиться. В разі незгоди тих чи інших компаній продавати паливо не вище 6,99 грн за кубометр їхніх споживачів автоматично підхопить «постачальник останньої надії» – ГК «Нафтогаз України».

Так само будь-який споживач може змінити постачальника самостійно, незалежно від рішення чинних компаній-газзбутів.

Уряд також очікує від НКРЕКП зниження тарифів на розподіл газу, про що smartnews писали раніше, а саме – встановлення граничної межі тарифу вже найближчим часом. Він має бути не вищий за 1,79 грн/куб (без ПДВ), наголосив Денис Шмигаль.

«Упродовж двох тижнів ми обговорювали це рішення з народними депутатами, профільним комітетом Верховної Ради, з регулятором. Воно зменшить тариф на розподіл по дрібних облгазах на 50 та більше відсотків», – додав глава уряду.

Фахівці консультаційного центру для населення “ГазПравда” зауважують, що зниження тарифу, передбачене НКРЕКП, яке планується схвалити 19 січня, становить до 30%, а в середньому біля 15% для 14 облгазів: «Гадячгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Коростишівгаз», «Лубнигаз», «Мелітопольгаз», «Миколаївгаз», «Полтавагаз», «Тернопільгаз», «Тисменицягаз», «Уманьгаз», «Харківгаз», «Чернівцігаз» та «Газовик».

Фахівці ГазПравди також сподіваються, що час, протягом якого будуть діяти граничні ціни на газ, допоможуть державним органам прийняти рішення, які дозволять ефективно протидіяти зловживанням на ринку газу.

«Державне регулювання цін через механізм встановлення граничної ціни є шкідливим для розвитку роздрібного ринку газу. Залишається сподіватися, що воно буде тривати не довше, ніж до кінця березня. Споживачі, яких не влаштовують ціни газзбутів, повинні мати можливість вільно обрати собі іншого постачальника, який пропонує кращі ціни і умови, а не боятися, що пов’язаний зі збутом облгаз відразу ж знайде порушення, випише штраф чи й «перекриє трубу». Держава, у свою чергу, повинна виступити гарантом таких прав, популяризувати реформу, пояснити людям їхні права і карати порушників», – коментує рішення уряду координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко.

Водночас, як наголошують експерти, постанову, прийняту КМУ, самі газопостачальники з великою ймовірністю можуть оскаржити в суді.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.