SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
За жорстокість дітей відповідають батьки. В Червонограді почастішали випадки бійок між неповнолітніми

Останнім часом почастішали випадки жорстокого ставлення дітей один до одного, яке проявляється у побитті та спричиненні тілесних ушкоджень. Як правило такі випадки стаються між дітьми віком від 5 до 14 років. Про це інформує Червоноградський відділ поліції.

Як повідомила старший інспектор сектору ювенальної превенції Червоноградського ВП майор поліції Ірина Панасюк ситуації бувають, як і під час навчального процесу так і за межами школи. При розгляді даних випадків найчастіше виникає проблема неналежного виконання батьками обов’язків щодо своєї дитини та контролю її поведінки. Є випадки, де дитина-кривдник проживає у кризовій сім’ї, де за його поведінкою, пересуванням на вулиці, колом друзів не слідкують батьки. Є інша сторона, коли батьки занадто зайняті роботою, а також своїм особистим життям і тим самим не приділяють увагу своїй дитині.

Дуже часто є випадки, де батьки схвалюють дії своїх дітей, мотивуючи це самозахистом та вмінням відстоювати свою думку, де у поведінці дитини жертви знаходять безліч причин по яких їх дитина-кривдник мала підстави спричинити тілесні ушкодження.

Бійки відбуваються не лише між хлопцями, є також випадки за участі дівчат.

Так, наприкінці жовтня 2020 року під час прогулянки на дитячому майданчику малолітнього хлопчика віком 6 років побив його знайомий, який проживає з ним в одному дворі. Причиною побиття став конфлікт, який виник під час гри та в подальшому переріс в бійку. Мама дитини кривдника наполегливо відстоювала позицію своєї дитини та не бажала визнавати його та свою провину.

Як встановили працівники поліції хлопчик навчається у Червоноградській спеціалізованій школі №8. З мамою кривдника правоохоронці провели профілактичну бесіду, з дитиною її провести не виявилось можливим, оскільки мама заборонила будь-яке спілкування із ним.

Інший випадок стався на території ЧНВК №3. Дівчинка віком 9 років після занять прогулювалась територією школи та спілкувалася з друзями. Неподалік від них проходила ще одна компанія дітей серед якої і був хлопчик віком 11 років. Останній вирішив пожартувати із дівчинкою та взяв її сумку із спортивним одягом, яка стояла на землі та почав із нею втікати. Однак, побачивши, що дівчинка його не доганяє та не здійснює вимог по поверненню сумки він самостійно повернувся до неї та повернув сумку на попереднє місце. В той момент, коли він від неї відходив дівчинка нанесла йому сильний удар, внаслідок якого хлопчик потрапив у лікарню та на даний момент перебуває на стаціонарному лікуванні. По даних фактах проводиться перевірка.

Так, як діти не досягли віку з якого наступає кримінальна та адміністративна відповідальність тому до відповідальності будуть притягнуті їх батьки.Зокрема, ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей)передбачає Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, крім порушень, передбачених частинами третьою або четвертою статті 173-4 цього Кодексу, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, – тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За 10 місяців 2020 року працівниками сектору ювенальної превенції Червоноградського ВП ГУНП у Львівській області було проведено 23 лекції серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів у тому числі з їх батьками, зареєстровано 11 випадків тілесних ушкоджень спричинених дітьми, притягнуто до адміністративної відповідальності 53 батьків.

«Про дані випадки ми обов’язково повідомляємо навчальний заклад, де навчається дитина кривдника для посилення контролю за її поведінкою, а також проводимо ряд профілактичних заходів. Крім цього протягом року на основі інформації наданої із навчального закладу ми спостерігаємо за дитиною-кривдником і в разі здійснення повторних правопорушень або погіршення її поведінки здійснюємо повторні профілактичні заходи»- повідомила майор поліції Ірина Панасюк.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.