SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Учасники львівського “Форуму гідів” побували у Червонограді, Соснівці та Великих Мостах

Програма другого дня Форуму гідів 2021 року познайомила учасників з новими туристичними об’єктами у Раві-Руській, Соснівці, Червонограді та Великих Мостах.

Спершу для учасників Форуму гідів провели екскурсію відділом прикордонної служби «Рава Руська». Прикордонники продемонстрували та розповіли про всі види зброї, які за потреби застосовують у своїй роботі. Присутні також мали можливість побачити новинки техніки – мобільний тепловізійний комплекс спеціального призначення. Він може повністю автономно охороняти визначену ділянку, бо оснащений всім необхідним обладнанням.

Керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака зазначає, що в межах програми другого дня Форуму для фахівців туристичного супроводу вперше відкрили двері об’єктів, які є цікавими та не є доступними для усіх. Також управління туризму та курортів облдержадміністрації робить акцент на промисловий туризм.

«На території області є шахти, які  припиняють свою діяльність. Вбачаємо у копальнях туристичний потенціал. Поїздка у межах Форуму гідів – це нові знання та унікальний досвід для гідів, це своєрідна розвідка туристично-привабливих об’єктів та територій, на основі якої будемо робити план дій з адаптації локацій для подальших організованих виїздів», – коментує Наталя Табака.

Гіди також відвідали шахту «Надія» у Соснівці, яку розглядають як опорну в розумінні індустріального туризму. Підприємство видобувало вугілля 60 років. За словами голови профспілки Руслана Віхотя –  це єдина шахта в Україні, яка 17 років працювала без державних дотацій. За цей період було створено інфраструктуру: швейний цех, пекарню, млин, їдальню, транспортний цех, магазин. Зараз копальня перебуває на стадії закриття, тому її хочуть перетворити у туристичний кластер.

Учасники форуму побували і у сакральних туристичних об’єктах Червонограда. Зокрема, Василіянському монастирю св. Юрія, якому вже понад 250 років. Тут склав свої чернечі обіти майбутній митрополит Андрей Шептицький. Монастир володів великою бібліотекою, приміщення якої нещодавно оновили та оцифрували видання. Через дорогу стоїть храм св. Володимира 1701 року. Це найдавніша культова споруда Червонограда. Храм споруджено на місці дерев’яного костелу. Тепер тут моляться православні парафіяни.

Остання зупинка мандрівки – «Кінологічний навчальний центр прикордонної служби України», де головними героями були вишколені чотирилапі.

Форум гідів – це чудова платформа для налагодження контактів. Щорічно на подію з’їжджаються представники з багатьох міст України. Серед них і гід Наталя Пирогова з Києва.

«Такі заходи дуже потрібні, – наголошує пані Наталя. – Було б добре, якби вони відбувались і в інших регіонах. Тому що, чим більше гіди будуть говорити про свої проблеми, про своє бачення, як розвивати туризм, тим краще буде розвиватись галузь в цілому».

Нагадаємо, що Форум гідів, який цього року відбувався вчетверте, традиційно у партнерстві організовують Львівський туристичний офіс і управління туризму та курортів ЛОДА.

Джерело – Львівська ОДА

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.