SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Скільки рослин маку можна посадити на власному городі, щоб не оштрафували

На Львівщині триває комплексна оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Мак». Такі заходи поліцейські проводять з метою виявлення і знищення незаконних посівів нарковмісних рослин маку і конопель, недопущення витоку в незаконний обіг наркосировини рослинного походження.

Червоноградський відділ поліції попереджає громадян про відповідальність за сівбу та вирощування снотворного (опійного, в тому числі олійного та інших) маку, а також конопель. Згідно чинного законодавства посів та вирощування цих рослин дозволяється лише спеціалізованим підприємствам, які отримали ліцензію на здійснення відповідних видів діяльності.

Так, відповідно до статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконні посів та вирощування снотворного маку до 100 рослин чи 10 рослин конопель тягнуть за собою накладення штрафу від 306 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин. За вирощування снотворного маку понад 100 рослин та конопель від 10 до 50 рослин настає кримінальна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 310 Кримінального кодексу України. Такий злочин карається штрафом від 1700 до 8500 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Окрім того, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості 50 і більше рослин караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років (ч. 2 ст. 310 Кримінального кодексу України).
Правоохоронці закликають громадян дотримуватися чинного законодавства та у разі виявлення посівів нарковмісних рослин повідомляти свого дільничного офіцера поліції або за тел. 102.

Отже, чи можна і скільки рослин маку можна посадити на власному городі, щоб не оштрафували? На це питання, яке хвилює багатьох селян у різних регіонах країни, відповіли представники департаменту зв’язків з громадськістю МВС.

Посіви снодійного маку та коноплі, нагадали правоохоронці, дозволені лише державним підприємствам, що спеціалізуються на виготовленні лікувальних засобів і мають відповідну ліцензію. Приватні особи не мають права посіяти жодної рослини маку чи коноплі.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.