Warning: getimagesize(http://www.smartnews.com.ua/wp-content/uploads/2020/06/smartnews.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/ds001/smartnews.com.ua/www/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону

11 січня 2020 року Червоноградський міський суд Львівської області визнав винною матір у неналежному виконанні нею батьківських обов’язків за те, що її 16-річна донька з жовтня по грудень 2019 року пропустила 85 уроків у школі без поважних причин. Жінка протягом року вже притягувалась до відповідальності за таке ж правопорушення, тому на неї було накладено штраф – 1700 гривень та стягнуто 420 гривень 40 копійок судового збору.

Дана справа не є поодиноким випадком.

Протягом минулого року до суду надійшло 124 справи з приводу невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей. У 97 випадках винних було притягнуто до відповідальності, з них 28 разів батькам було винесено попередження, та 69 осіб було оштрафовано на загальну суму 82 450 гривень.

Крім пропуску дітьми занять у школі, батьки також понесли відповідальність за куріння ними сигарет, вживання алкоголю, скоєння дрібних крадіжок, хуліганства та ін..
За такі вчинки неповнолітніх їх батьки притягуються до відповідальності за частинами 1-4 статті 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Штрафи за цією статтею є досить високими: на перший раз попередження або штраф 850 – 1700 грн., якщо протягом року повториться те саме, то штраф буде від 1700 до 5100 грн..

Аналогічне покарання передбачене і для тих батьків, чиї діти скоюють діяння, що містять ознаки злочинів або інші адміністративні правопорушення у віці від 14 до 16 років.
Отже проступки дітей, в тому числі невідвідування школи без поважних причин, можуть коштувати батькам чималих грошей з сімейного бюджету.

Нагадаємо, що постановою Кабінета Міністрів України від 13 вересня 2017 р. № 684 був затвердженний Порядок ведення обліку дітей шкільного віку та учнів. Відповідно до Порядку у разі відсутності учнів, які не досягли повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин навчальний заклад невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

Причини відсутності учня на навчальних заняттях підтверджуються відповідною медичною довідкою закладу охорони здоров’я або письмовим поясненням батьків (одного з батьків) учня чи інших законних представників (для учнів, які не досягли повноліття) або учня (для повнолітніх учнів), що зберігаються в його особовій справі протягом поточного навчального року.

Пам’ятайте, що відповідно до Закону України “Про освіту” відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки.

За повідомленням прес-служби суду.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.