SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Яким буде подальший розвиток Червоноградської громади, якщо в регіоні закриють шахти

22 червня відбулася перша консультативна зустріч в рамках Проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», ініційована компанією GIZ. Проходила вона в форматі онлайн та офлайн за досить широкого представництва учасників. Головною темою були питання, пов’язані з трансформуванням, подальшим розвитком Червоноградської громади з огляду на перспективу закриття шахт у нашому регіоні.

   На важливості даного заходу наголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак. Вона подякувала європейським партнерам, зокрема з Німеччини, компанії GIZ за розуміння проблем вугільних регіонів і готовність допомогти їм, зазначивши, що у Червонограді є серйозний економічний потенціал, а головне люди, котрі усвідомлюють ті виклики, які перед ними стоять і готові стати прикладом успішності не лише для України, а й для європейської спільноти.

   Керівник проєкту Еліз Віж’є виокремила три пріоритетні напрямки, які визначають специфіку діяльності компанії GIZ. Насамперед, це залучення усіх зацікавлених сторін до участі у реалізації цього проєкту, що стосується напрацювання спільного знаменника і спільного плану справедливої трансформації. Зважаючи, що проєкт є пілотним, зазначила вона, важливо створити певну модель, яка згодом може відтворюватися в інших громадах і регіонах України.

   Про те, що планується зробити уже цього року в контексті адаптації до тих викликів, які стоять нині перед нашим містом, розповіла Галина Литвин, голова регіонального офісу м. Червонограда. «Першою ластівкою трансформації», за її словами, стало придбання компанією GIZ мікроавтобуса, який буде використовуватися для потреб міста. Другий напрямок, який розвиватиметься цьогоріч – це створення передумов для комфортного проживання внутрішньо переміщених осіб на території Червоноградської громади. У цім сенсі планується напрацювати  пакет  документів   стосовно будівлі по вул. Львівській 28 (гуртожиток ВПУ №11).

Враховуючи той факт, що для реконструкції цієї споруди потрібен час, міська рада ухвалила рішення про створення прихистку в Соснівці з дофінансуванням певних заходів щодо облаштування  приміщень для проживання ВПО. Третім напрямком є модернізація об’єктів критичної інфраструктури Червоноградської громади. Він передбачає оновлення частини обладнання (насосів) на міських водозаборах. За попередніми підрахунками, в результаті цього середньо прогнозована економія електроенергії становитиме 19%.

Про методику створення  Плану ліквідації шахт доповідала представниця експертної групи з питань справедливої трансформації вугільних регіонів України Світлана Гринчук. Вона зазначила, що 23 лютого урядом було прийнято рішення про закриття шахти «Великомостівська» та підготовано експертний висновок щодо недоцільності подальшої її експлуатації. План ліквідації шахти буде підготовано до кінця року і реалізовуватиметься впродовж 2023-2024 років. В рамках проєкту, який реалізовує GIZ проводиться робота з Міненерго, аби надати підтримку в підготовці такого плану, після чого буде запропоновано рішення щодо технічних конструкцій, будівель, споруд, відновлення природніх ресурсів і працевлаштування працівників, забезпечення їх соціальних гарантій.

   Відповідно до реалізації проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України» у місті передбачено будівництво індустріального парку. Передумови його створення окреслив представник експертної групи з питань справедливої трансформації Назарій Ковальчук. Перш за все, зазначив він, це необхідність диверсифікації вугільно орієнтованої економіки, наявність людського, підприємницького потенціалу, земельних площ, привабливого логістичного розташування, а також перспектива стимулів та пільг для потенційних резидентів. В результаті, за умови реалізації даних напрацювань, формат індустріального  парку дасть можливість трансформувати локальну економіку від моно до мультипрофільного характеру, де будуть представлені такі галузі, як машинобудування, приладобудування, деревообробна промисловість, переробка сільськогосподарської продукції тощо. Даний виробничий майданчик таким чином може згенерувати від 500 до 1000 робочих місць з перспективою подальшого їх збільшення. Що стосується економічної складової, надходження коштів до бюджетів усіх рівнів (за умови повного наповнення індустріального парку), фінансова модель передбачає понад 160 000 000 грн щорічних податків.

   Про ідею створення «Дому трансформації» розповів учасникам зустрічі міський голова Андрій Залівський. «Трансформація в моєму розумінні, – підкреслив він,- це зміни у свідомості. І для того, щоби вони відбулися, необхідно визначити місце, яке б послужило простором для інноваційного розвитку громади. У даній будівлі можна було б розмістити простір для акумулювання всіх адміністративних послуг, курси вивчення іноземних мов, навчання, бізнес-класи, конгрес-хол, зони для проведення великих презентацій і зустрічей. Місцем розташування Дому Трансформації могла б слугувати територія поблизу новозбудованого торговельного центру».

   Відтак учасники зустрічі мали можливість поставити запитання організаторам, висловити свої пропозиції і побажання, визначити стратегію подальшої роботи. Заплановано до кінця року провести іще 6 консультативних зустрічей за конкретними напрямками. Найближча із них відбудеться уже в липні.

Джерело – Червоноградська міська рада ТГ

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.