SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Які сертифікати ЗНО дійсні у 2021 році?

Цьогоріч дійсними є сертифікати 2018, 2019, 2020, 2021 років. Вступники можуть подавати сертифікати ЗНО, комбінуючи їх за власним вибором. Про це йдеться на сайті Міністерства освіти і наука України.

Від вступників до магістратури прийматимуться результати єдиного вступного іспиту 2020 та 2021 років, результати єдиного фахового вступного випробування – тільки 2021 року.

“У 2021 році розширено перелік категорій вступників, які можуть подавати заяви в електронній формі, а саме подавати електронні заяви зможуть вступники, які планують продовжити навчання після здобуття ОКР молодшого спеціаліста (за умови наявності сертифікатів ЗНО). Залишилась можливість виконання вимог до зарахування шляхом надсилання відповідних сканованих копій документів з використанням кваліфікованого електронного підпису вступника”, – зазначив Сергій Шкарлет.

Як і в минулі роки, цьогоріч вступникам на лікарські спеціальності (“Стоматологія”, “Медицина”, “Педіатрія”) для того, щоб взяти участь у конкурсному відборі, потрібно буде мати щонайменше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів. Однак ця вимога не буде поширюватися на тих, чий конкурсний бал буде вище 175. Обов’язковими предметами ЗНО для вступу на ці спеціальності є українська мова та математика, а третім предметом вступник може обирати біологію, хімію або фізику.

Для більшості спеціальностей значно розширено перелік предметів ЗНО, які можуть використовуватись як третій конкурсний предмет.

Серед інших новацій вступної кампанії 2021 року: для вступників на контракт діє обмеження кількості поданих заяв для вступу на контракт – до 30 заяв включно. А вступники на бюджет зможуть подати максимум 5 заяв, як минулого року.

Вступники, які отримають бюджетні місця за результатами конкурсу, але захочуть, щоб інші їхні заяви брали участь у конкурсі на контракт, мають обов’язково повідомити про це приймальну комісію під час виконання вимог до зарахування (подання оригіналів документів). Для цього необхідно буде написати відповідну заяву або поставити відповідну позначку в електронному кабінеті. В іншому разі ці заяви автоматично будуть виключені з конкурсу на контракт.

“15 червня набули чинності зміни до Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році. Відповідно до змін, заклади вищої освіти приватної форми власності для реалізації прав, визначених абзацом четвертим пункту 3 Змін до Умов прийому, мали змогу створити в Єдиній державній електронній базі з питань освіти відкриті конкурсні пропозиції, тобто вперше приватні заклади вищої освіти зможуть отримати державне замовлення на підготовку фахівців, якщо вступники оберуть їх”, – повідомив Міністр.

Також гармонізовано Умови прийому з новим Порядком прийому осіб, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, тимчасово окупованій території окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення (наказ Міністерства освіти і науки України від 1 березня 2021 року №271, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 квітня 2021 року за №505/36127), який визначає механізми вступу осіб з тимчасово окупованих територій.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.