SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
В Україні скасують військовий призов на початку 2024 року. Президент підписав указ

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про збільшення чисельності української армії та підвищення зарплат військовослужбовцям.

Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді 1 лютого.

“Ми маємо захищати тих, хто захищає нас. І саме для цього, зокрема, розроблено Указ президента “Про зміцнення обороноздатності держави та привабливості військової служби”. Цим указом передбачено, що грошове забезпечення всіх військових дорівнює не нижче за три мінімальні заробітні плати, перехід України до засад професійної армії, збільшення терміну дії контрактів, розробку концепції житлового забезпечення військових, ветеранів і членів їхніх сімей, систему кар’єрного росту офіцерів, а також збільшення протягом наступних трьох років чисельності ЗСУ на 100 тис. осіб професійної армії, створення додаткових 20 бригад ЗСУ”, – повідомив президент.

За словами Володимира Зеленського, цей указ – старт переходу України на професійну армію.

Як ідеться на сайті Офісу президента, цим указом передбачено:

  • збільшення грошового забезпечення всіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних зарплат (не нижче 19500 грн станом на 1 лютого);
  • перехід України на основи професійної армії;
  • збільшення терміну дії контрактів;
  • розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей;
  • систему кар’єрного зростання офіцерів;
  • збільшення чисельності Збройних сил на 100 тис. осіб та створення додаткових 20 бригад ЗСУ впродовж найближчих трьох років (наразі чисельність ЗСУ становить 261 тис. осіб).
  • запровадження моделі інтенсивної системи військової підготовки як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, як на виконання указу президента про перехід України на основи професійної армії реформуватимуть українське військо.

У рамках виконання указу чисельність Збройних сил планують збільшити, а від обов’язкового призову хочуть відмовитись, замінивши його інтенсивною кількамісячною військовою підготовкою. За словами міністра, одним з елементів реформування української армії є перехід на систему інтенсивної військової підготовки та відмова від призову на строкову службу з 1 січня 2024 року.

«Ми підготували бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, проте як альтернатива вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши таку підготовку, молоді люди не потраплятимуть під призов. Натомість вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів. На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання указу. Для реалізації зазначених кроків уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроектів і підзаконних актів», – сказав Резніков.

Указ набуває чинності з дня оприлюднення.

Джерело – president.gov.ua

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.