SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Українському композитору, народному артистові України Ігорю Білозору виповнилося би 65 років

Сьогодні українському композитору, народному артистові України, лідеру  ВІА «Ватра» Ігорю Білозору виповнилося б 65 років.

Ігор Білозір народився 24 березня 1955 року в місті Радехові Львівської області. Навчався в Радехівській ЗОШ № 1. Перші музичні композиції  І. Білозіра виконував шкільний вокально-інструментальний ансамбль, а перший професійний запис відбувся 1969 року на Львівському радіо в передачі «Мандрівний меридіан».

Згодом переселився до Львова. Навчався у Львівському музично-педагогічному училищі та Львівській консерваторії. Стажувався у США та Канаді. Від 1977 року – керівник ВІА «Ритми Карпат», а від 1979 року – художній керівник і соліст ВІА «Ватра» Львівської обласної філармонії.

На жаль, 28 травня 2000 року Ігор Білозір помер внаслідок завданих травм. Похований у Львові на Личаківському кладовищі.

У м. Львові, на будинку, де він проживав (вул. Фредра, 4) встановлена пам’ятна таблиця, а в квартирі створено музей композитора.

Ім’я Ігоря Білозіра знакове для України. Артист залишив після себе велику пісенну спадщину. Його творчість – це велике надбання для нас,  в його піснях – наші одвічні цінності: любов до батьків, до України. Наполегливий та дуже вимогливий у роботі, добрий, щирий у спілкуванні з найближчими та вічно живий для нас у своїх піснях. Таким залишиться в нашій пам’яті видатний композитор Ігор Білозір. Його творчість називають «недоспіваною піснею», тому його пісні пам’ятає і продовжує співати вся Україна.

Щороку ми вшановуємо пам’ять великого композитора, покладаючи квіти до його могили. Цьогоріч, не зважаючи на обставини, ми також складаємо велику шану І. Білозіру.

Сьогодні, у цей непростий час, коли обставини змушують нас залишатись вдома, ми маємо можливість поринути у глибокий зміст творчості Ігоря Білозіра та насолодитись розмаїттям його пісень.

Пісня “Білі зорі” була написана на наступний день після смерті Ігоря Білозора. Слова – Марія Антонів, музика – В’ячеслав Сінчук, виконує ВІА “Ватра”.
Пісня “Від Бога”. Музика – Ігор Білозір, слова Михайло Ткач, виконує ВІА “Ватра”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.