SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
У Сокальській лікарні відкрили приватний кабінет комп’ютерної томографії

Про це повідомила у Сокальській міській раді ТГ на сторінці у facebook.

“Визначною подією для жителів Сокальської громади стало відкриття приватного кабінету комп’ютерної томографії в Сокальській лікарні. Адміністратор приватного кабінету комп’ютерної томографії Анна Бельзецька розповіла, що комп’ютерний томограф «TOSHIBA Aquilion 16» придбало приватне підприємство «Томолаб»” – йдеться у повідомленні міської ради.

Комп’ютерна томографія – це відносно новий (винайдений в 1972 році) і високоінформативний метод медичної діагностики, в основі якого лежить рентгенівське випромінювання. Апарат сконструйований так, що рентгенівська трубка і багато рядів датчиків обертаються навколо досліджуваної області і роблять відразу багато «кадрів», які потім передаються на комп’ютер, який, обробляє всі отримані зображення і вибудовує з них зрізи тіла людини на моніторі.

Комп’ютерна томографія абсолютно безболісна і не викликає у пацієнта клаустрофобію, пацієнт залишається одягненим. Процедура сканування триває менше однієї хвилини. У тому випадку, якщо обстеження проводиться з використанням контрастного посилення, сканування повторюється кілька разів. Після закінчення процедури лікар рентгенолог вивчає отримані зображення на екрані комп’ютера і пише висновок.

“Попри дієвість комп’ютерної томографії, цей вид обстеження все ще залишається малодоступним для більшості міст та навіть районів. Справа у вартості обладнання, яка є непід’ємною для місцевих бюджетів. Добре, що знайшли приватного інвестора, який відкрив кабінет у Сокалі і придбав компютерний томограф, адже досі мешканці нашої громади їздили на обстеження у Нововолинськ, Червоноград, Львів, а тепер зможуть пройти обстеження у Сокалі», – зазначив міський голова Сергій Касян.

Можливості комп’ютерного томографа дозволяють діагностувати широкий спектр захворювань, досліджуючи тривимірну структуру внутрішніх органів, і навіть, при необхідності, їх функцію. За допомогою КТ доступні огляду органи грудної та черевної порожнини, порожнини черепа, малого тазу та заочеревинного простору, весь опорно-руховий апарат. Даний метод незамінний для діагностики найбільш поширених захворювань серед населення району, в т.ч. онкологічних (для пошуку можливих метастазів).

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.