SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
У ЦПМСД м.Червоноград можна безкоштовно пройти тест на гепатит С

28 липня – Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами.

Вірусний гепатит – запалення печінки, яке спричиняє цілий ряд проблем зі здоров’ям. Наслідком гепатиту може стати навіть рак печінки. Існує п’ять основних штамів вірусу гепатиту – A, B, C, D та E. Разом гепатит B і C є найпоширенішою причиною смерті. Щорічно втрачається 1,4 мільйона життів. На тлі пандемії COVID-19 вірусний гепатит продовжує забирати тисячі життів щодня.

Загальними симптомами гепатиту є жовтяниця (пожовтіння шкіри та склери очей), темна сеча, надмірна втома, нудота, блювота, біль у ділянці живота. Однак, при гепатиті В і, особливо, С можливий тривалий безсимптомний перебіг захворювання.

В середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.

«Цієї хвороби не варто боятись, а лише знати шляхи передачі та вживати запобіжних заходів. Зокрема, це захищений статевий контакт, індивідуальні леза для гоління, набори для манікюру тощо. Пройдіть тест та, в разі встановлення діагнозу, зверніться до лікаря», – радить експерт департаменту охорони здоров’я з епідеміології Наталія Тімко.

Міфи про хворобу спростовує Червоноградський ЦПМСД і наголошує, що у центрі можна безкоштовно пройти експрес – тест на гепатит С у кожного сімейного лікаря.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.