SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Сокальську вишиванку готують до списку Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

19 липня у Червоноградській районній військовій адміністрації відбулася робоча зустріч начальника відділу освіти, культури, релігій та туризму Руслани Антонюк з майстринями сокальської вишивки та членкинями Союзу Українок щодо питання збору матеріалу для подання Сокальської вишиванки до списку Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Нині у світі відбувається формування єдиного культурного простору, утвореного з величезної кількості національних культур. Усі регіони України мають їм притаманні автентичні особливості та культурні традиції. Зокрема наш край славиться Сокальською вишивкою. Історія її походження починається з давніх-давен. Але ці надбання зовсім невідомі у світовому масштабі через відсутність українських об’єктів у Всесвітніх списках культурної спадщини, якими опікується ЮНЕСКО і які є відомими туристичними центрами Європи та Світу.

Відтак, готується ряд документів, відео та аудіо сюжетів, а також матеріалів з науковими дослідженнями, якими вже понад тридцять років займається майстриня Віра Чипурко.

Довідково.
Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання статті 12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. Наразі до переліку включені 26 елементів.

Джерело – Червоноградська РВА

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.