SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Сокальщина: хворих на коронавірус немає, 5 людей з підозрою

Станом на 14 квітня в Сокальському районі працює 4 мобільні бригади медиків. Вони протестували експрес-тестами понад 300 осіб. Про це журналістам телеканалу “Бужнет” повідомив заступник головного лікаря КП “Сокальська центральна районна лікарня” Сергій Касьян.

За його словами, експрес-тести показали у 6 людей позитивний результат. Одного чоловіка з підозрою було госпіталізовано до Львівської інфекційної лікарні. Але лабораторний аналіз у нього на коронавірус був негативним. Тож хвороба не підтвердилась. Наразі чоловік лікується у Львові. Крім того, експер-тест виявився позитивним ще у 5 людей з Сокальського району. Зараз вони чекають на лабораторне підтвердження, оскільки 13 квітня у них було відібрано біологічний матеріал для ПЛР. Результат очікують у п’ятницю – 17 квітня.

Жителі Сокальщини, у яких експрес-тест був позитивним, на даний момент перебувають вдома на самоїзоляції. Додамо, троє з них повернулися з-за кордону, один – контактний з сином, що також повернувся з-за кордону. І в однієї жінки, в якої була виявлена підозра – пневмонія. Тож її також перевірили на наявність Covid-19.

Також Сергій Касьян спростував інформацію, яка раніше була опублікована на сторінці Червоноградської міської ради про те, що з 15 квітня Сокальська ЦРЛ прийматиме хворих на коронавірус.

“На сьогоднішні день відбуваєть злогодження. Ми сформували бригади, ми працюємо зараз по логістиці, як ми будемо скеровувати своїх хворих. Ми відпрацьовуємо маршрути, вчимо людей як поводитися з хворими на коронавірус, вчимо їх як вдягати засоби індивідуального захисту, бо це має бути чітко, згідно протоколу. Вчимо визначати чисті зони, брудні, буферні зони. Зараз в нас йде процес підготовчий. Ми на сьогодні не достатньо забезпечені засобами індивідуального захисту. Якщо об’єктивно, якби у нас завтра з’явився перший хворий, то тих засобів вистачить на перших 5 днів. Цього не достатньо. Ми повинні мати запас мінімум на 20 днів,” – зазначив Сергій Касьян.

Проте, ситуація з забезпеченням ЗІЗ стала набагато кращою, ніж на початку оголошення карантину. Оскільки сокальські медики вже мають маски-респіратори, окуляри, халати, захисні костюми. Зараз триває процес закупки необхідних медичних засобів. Важливо додати, що до допомоги Сокальській ЦРЛ долучається багато місцевих підприємців.

Також, Сергій Касьян повідомив, що експрес-тестів в районі достатньо, щоб перевірити усіх осіб, які перебувають в групі ризику. Станом на 14 квітня мобільні бригади обстежили водіїв автобусів, які довозять медиків на роботу, продавців супермаркетів “АТБ” та “Рукавичка” в Сокалі, частково аптечних працівників, працівників лікарні та поліклініки. Крім того, Сокальська ЦРЛ забезпечує швидкими тестами м. Соснівка і Великомостівську ОТГ.

Журналісти телеканалу “Бужнет” розпитали і про багаторазові захистні костюми, які для Сокальської ЦРЛ пошили на ДП “Датський текстиль”.

“Костюми пошиті з високоякісного матеріалу, який має і бактеріологічний, і вірусологічний захист,” – додав Сергій Касьян.

Прати захисні багаторазові костюми будуть безпосередньо у лікарні з дотриманням всіх правил епідемічного режиму.

Коментуючи перший випадок захворювання у Червонограді, обласний депутат додав, що дуже вдячний священикам Сокаля за злагоджену роботу.

“Ми їм (священикам – ред.) вдячні за ту терпимість, яку вони зараз проявляють до своїх вірян. Вони закликають їх не йти до церкви, зберігати режим ізоляції. А нам, медикам, це дуже допомагає”.

Священиків Сокальщини, як пообіцяв Сергій Касьян, протестують також експрес-тестами. Але вже після того як мобільні бригади лікарів протестують людей, які в групі ризику, в першу чергу тих, хто повернувся з-за кордону.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.