SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Подорожчає з 1 грудня! Постачання електрики на третину, газ  – в середньому на гривню

З 1 грудня за рішенням Національної комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), тариф на передачу електроенергії споживачам зросте на 30,2%.

Оператором передачі електроенергії є НЕК “Укренерго”. Простіше кажчи, у грудні тариф “Укренерго” із 24 копійок за кВт-год підвищується до 31 коп. Таким чином, вартість доставки електроенергії для всіх категорій споживачів від початку грудня зростає на 7 копійок.

Як пояснив керівник компанії, підвищення тарифу неможливо уникнути через проблему компенсацій виробникам зеленої енергії.

“Ми не прихильники істотного підвищення тарифу, але “Укренерго” сьогодні перебуває в становищі, яке не дає можливості утримувати тариф на рівні. Він не покриває певні статті витрат, передбачених законодавством, – заявив голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький. – При цьому ми найбільше зацікавлені в тому, щоб тариф на передачу залишався стабільним і для фінансування “зеленого” тарифу були знайдені додаткові джерела фінансування”.

Передусім підвищення тарифів боляче вдарить по виробниках, особливо тих, які використовують багато електрики у виробництві. Але очевидно також, що через певний час це підвищення може відбитися і на платіжках побутових споживачів.

У міністерстві енергетики вже анонсували можливість підвищення тарифів на електрику для населення.

“Я думаю, з наступного тижня буде готове до прийняття рішення у частині тарифів для побутового споживача. Зараз останні місяці ведеться робота, щоб прийняти з цього болючого питання максимально зважене рішення”, – заявив виконувач обов’язків міністра Юрій Бойко.

За його словами, нині регульовані тарифи на електрику для побутових споживачів є такими, що ними можна покрити лише вартість доставки, без урахування самого товару – електроенергії.

Газ для виробників тепла подорожчає. Але не суттєво

У листопаді 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК “Нафтогаз України” постачає газ у рамках спеціальних обов’язків (PSO), становитиме 5 375,37 грн за тисячу кубів (без ПДВ та витрат на транспортування). Це лише на гривню дорожче, ніж у жовтні, коли ціна газу для виробників тепла підскочила одразу на тисячу грн.

“Відносно тепла погода та низький попит на природний газ в Європі утримують ціну газу на (міжнародних) хабах на рівні жовтня”, – пояснили у Нафтогазі.

Разом з ПДВ ціна газу для тепловиків за листопад становитиме 6 450 грн за тисячу кубів.

Виробники тепла – наразі єдині учасники ринку газу, які отримують газ за регульованими цінами, хоч вони і залежать від того, що відбувається на світових енергетичних ринках

Промисловість та населення платять за газ за ринковими цінами.

“Нафтогаз” вирішив не змінювати свій грудневий тариф і залишив його на рівні листопада – 6,33 грн за куб з ПДВ за тарифом “Місячний” і 6,45 грн за куб з ПДВ за тарифом “Річний”.

Ці тарифи є найнижчими на ринку. Проте в “Нафтогазі” підкреслюють, що ці тарифи – лише для клієнтів компанії. А частка “Нафтогазу” на ринку побутових споживачів складає приблизно 2,5%.

Разом із тим, є постачальники, які пропонують споживачам газ за схожою ціною. Наприклад, постачальник Yasno пропонує клієнтам купувати газ у грудні за ціною у 6,49 грн за куб з оплатою в кінці місяця.

Інші постачальники пропонують газ для населення за цінами від 7,15 грн за куб до 8,8 грн за куб.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.