SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Поблизу с. Карів Червоноградського району знайшли нові артефакти часів Римської імперії

Археологи виявили нові сенсаційні знахідки часів Римської імперії поблизу с. Карів Червоноградського району.

Розвідкові розкопки нововідкритої пам’ятки часів германських племен виявили два нові унікальні археологічні об’єкти: поховання з обрядовими предметами всередині та заглиблену споруду, призначення якої поки залишається загадкою.

Знахідку віднайшли науковці спільної археологічної експедиції історико-краєзнавчого музею у м. Винники та Львівського національного університету ім. І. Франка під керівництвом доцента кафедри археології ЛНУ ім. І. Франка Ярослава Онищука.

“В похованні, крім людських решток, археологи знайшли фрагменти двох скляних кубків, аналогів яким в Україні немає. А також: уламки рогового тришарового гребеня, бронзову застібку (фібулу), частини дерев’яної скриньки, оббитої бронзовими пластинками з декоративними цвяшками і половинку жетона з білого пастового скла. Такі жетони використовували для римських настільних ігор”, — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

За словами дослідників, всі ці коштовні предмети Римської імперії свідчать про те, що тут поховано багатого чоловіка. А саму знахідку датують початком ІІІ ст. н. е.  і відносять до вельбарської культури, яку залишили східногерманські племена готів.

“Кілька років тому за результатами розкопок у Карові була скликана археологічна наукова конференція в Берліні, де провідні європейські науковці кілька днів обговорювали питання цієї знахідки. Пам’ятка є справді унікальною, археологи щороку відкопують на її території нові важливі знахідки та артефакти, а тому дослідження продовжуватимуться”, — каже директор Історико-краєзнавчого музею у місті Винники Ігор Тимець.

Досліджувати околиці с. Карів почали у 2017 році, відколи місцеві краєзнавці випадково знайшли тут давній меч та інші металеві вироби і принесли їх в Історико-краєзнавчий музей м. Винники. Розпочавши роботи, археологи зрозуміли, що це — давній могильник германських племен, яких на цих теренах не мало б бути. Принаймні так вважалося раніше.

“Карів як археологічна знахідка — відкриття століття. І не тільки для України: бронзовий казан з атташами у вигляді чоловічих фігур, який ми віднайшли давніше, є третьою такою знахідкою у світі. Крім того, могильник свідчить, що на цих територіях проживали люди, про існування яких на українських теренах досі було невідомо. Припускаємо, що це група людей із Середнього Дунаю, які оселилися тут у результаті надзвичайних обставин, а саме через так звані Маркоманські війни 166-180 років”, — коментує керівник розкопок, кандидат історичних наук Ярослав Онищук.

Нагадуємо, розкопки на околицях с. Карів проводяться спільними зусиллями Історико-краєзнавчого музею міста Винники, департаментом архітектури та розвитку містобудування ЛОДА, кафедрою археології та спеціальних галузей історичної науки ЛНУ ім. Івана Франка, в партнерстві з Інститутом археології Жешувського університету.

Джерело – Львівська ОДА

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.