SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
ДП “Львіввугіллю” – інвестпроект на кілька мільярдів для закупівлі нового обладнання

У ДП «Львіввугілля» у рамках реалізації Міжнародного інвестиційного проєкту «Створення високотехнологічного комплексу виробництва синтетичних альтернативних моторних та побутових палив» відбулася робоча нарада з адміністрацією держпідприємства, директорським корпусом та очільниками профспілок за участі представників Львівської облдержадміністрації та Сокальської райради.

Перший керівник ДП «Львіввугілля» Олег Акімов привітав учасників наради та розповів про перспективи співпраці в рамках інвестпроєкту, що передбачають збереження ДП «Львіввугілля» в єдиному майновому комплексі та створення нових робочих місць.

Керівник Західного представництва ПП «Енергія природи – водень» Анатолій Акімов розповів, що фінансування проєкту, а це 4,7 млрд доларів США, – здійснюватиметься за рахунок інвестиційних ресурсів без використання державних коштів та надання державних гарантій від Уряду України.

Передбачається розвиток чотирьох основних модулів – вуглевидобувного, газифікаційного, синтезу кінцевої продукції та логістичного. Планується, що сировинна база базуватиметься на Тяглівському, Любельському родовищах та на діючих шахтах ДП «Львіввугілля» з розвитком на північ вздовж червоноградських пластів. При використанні придбаного за кошти інвестпроєкту сучасного ГШО передбачається вести видобуток з дуже складних для типової розробки пластів. Планується річний видобуток на рівні 6 млн тонн вугілля. Кінцева продукція – диметиловий ефір, який є сучасним рідким екологічно чистим дизельним паливом та високоякісний бензин без вмісту сірки. Також використовуються технологічні відходи, серед яких діоксид вуглецю, азот тощо.

«Меморандум щодо реалізації проєкту «Створення в Україні високотехнологічного комплексу виробництва синтетичного моторного палива» Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, ПП «Енергія природи – водень» та компанія «Гальф Петролиум Лимитед Ко» (Катар) підписали 9 серпня 2018 року. Реалізація цього проєкту – важлива для області. ЛОДА зацікавлена в інвестиціях в місцеву економіку і створення робочих місць», – зазначив директор департаменту ПЕК та енергозбереження ЛОДА Богдан Кейван. Проєкт, що передбачає будівництво шахти «Тяглівська» та комбінату з газифікації вугілля, вже отримав ТЕО, безпосередню реалізацію призупинив карантин.

Заступник голови Сокальської райради Василь Бойко наголосив на цілковитій підтримці депутатів, а також Белзької громади, на території якої будуватиметься комбінат, й закликав пришвидшити реалізацію проекту шляхом звернення до Президента України з тим, щоб призначити «інвестиційну няню».

Щодо ДП «Львіввугілля», то на думку інвесторів, доцільно створити окрему юридичну особу, до складу якої повним комплексом перейде держпідприємство. Потенційний інвестор-генеральний підрядник – німецька компанія Halbach Mascinen fabric GmbH, яка є співвласником китайської компанії, що виготовляє ГШО, Yangquan Coal (Group) Co Ltd.

Директорський корпус та профспілки висловили цілковиту підтримку цьому проєкту, який у подальшому буде винесено за погодженням Міненерго на розгляд Уряду України.

Джерело – ДП “Львіввугілля”

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.