SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Невакцинованих відсторонити від роботи можна, а звільнити – ні! В уряді нагадали про обов’язкову вакцинацію і для кого вона

З 8 листопада набуває чинності наказ про обов’язкову вакцинацію працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій та їхніх територіальних органів, а також закладів освіти.

Якщо у працівників цих установ не буде принаймні одного щеплення проти COVID-19, їх буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати до моменту вакцинації. Проте звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно.

Це правило не поширюється на працівників, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний документ. З 8 листопада таку довідку можна взяти в сімейного лікаря.

Докладніше про перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації, — в інфографіці.

Такий перелік сформований з огляду на стрімкі темпи поширення коронавірусної хвороби у першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та закладів освіти і науки. 

Окрім того, працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. 

Варто наголосити, що інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які перебували з ним в контакті та, додатково, потребує самоізоляції великої кількості колег. 

Працівники вказаних організацій, які станом на 08 листопада 2021 року  не матимуть хоча б одного щеплення проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до моменту отримання щеплення.

Отже, кого не будуть відсторонювати?

  • Працівників, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19
  • Працівників, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19
  • Працівників, які мають медичні протипоказання до вакцинації. Відповідну довідку у сімейного лікаря можна буде взяти з 8 листопада.

Як невакцинованих будуть відсторонювати?

Керівник підприємства має проінформувати колектив про правові наслідки у випадку відмови або ухилення від щеплення.

Саме керівник має контролювати наявність обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 серед працівників та відсторонювати нещеплених.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від щеплення, то керівник має відсторонити його від виконання обов’язків. Для цього він складає відповідний акт.

Керівник підписує наказ або розпорядження про відсторонення таких працівників та інформує їх про рішення.

У МОЗ підкреслюють, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.

Як тільки працівник отримає принаймні одне щеплення, підстави для продовження його відсторонення зникають. У такому випадку його мають допустити до роботи.

Якщо під час перевірки виявиться, що на підприємстві працюють люди, які ухиляються від щеплення, відповідальні посадові особи будуть покарані відповідно до статті 44-3 кодексу про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”.

За порушення цієї статті для посадової особи передбачений штраф від 34 тисяч гривень.

Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави. 

Джерело – МОЗ України

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.