SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Найпоширеніші види шахрайства на ОLX – як не стати жертвою. Рекомендації від Червоноградського відділу поліції

Найбільший сайт – майданчик з сотнями тисяч користувачів і десятками тисяч контактів щодня, не такий безпечний, як можна вважати. І якщо ви жодного разу не потрапили в пастку спритних аферистів – вам просто пощастило. У їх “лапи” потрапляють не тільки покупці, але і продавці.

Червоноградський відділ поліції попереджає, як не потрапити на шахраїв OLX, здійснюючи купівлю-продаж, як знайти і покарати шахрая на OLX.

Зловмисники вигадують зараз настільки витончені види шахрайства і схеми розводу на OLX, що потрібно бути дуже пильним при користуванні сервісом. Популярним став розвод з безкоштовною доставкою OLX, скориставшись підробленим сайтом, відправляють товар тільки по передоплаті – в результаті ви залишаєтеся без грошей і без покупки, безкоштовна доставка виявляється пасткою.

“Пропонують дешеві авто, гроші в кредит, неякісні речі, оренду квартир за заниженою ціною і багато іншого. Ще раз повторимо, що бувають шахраї продавці і покупці на OLX. Хочемо звернути вашу увагу на найбільш поширені алгоритми їх роботи,” – наголошують поліцейські.

Схеми шахрайства від продавців на OLX

Як повідомляють потерпілі, шахраї застосовують такі методи.

1. 100% передоплата. Перед відправкою продавець просить заплатити повну вартість або аванс. Отримавши гроші, зникає, блокує номер, не відповідає на особисті повідомлення або одразу видаляє аккаунт.

2. Бракований товар. Покупцеві відправляють товар низької якості або з браком. При цьому продавець може відправити річ наложеним платежем, коли впевнений, що визначити брак на поштовому відділенні неможливо.

3. Дуже дешева вартість. Основна особливість, за якою можна розпізнати і заблокувати шахрая на OLX.

4. Занадто «молодий» аккаунт. Такі, як правило, заводять менеджери з продажу з поганими відгуками, або злочинці, які після “успішної операції”, видалили минулий. Якщо при цьому вимагають сплатити 100% – подумайте гарненько, це може виявитися той самий розвод на OLX по передоплаті.

5. Місцезнаходження продавця. Дивне місто – ще одна ознака обману. На цей пункт, на жаль, звертає увагу маленький відсоток користувачів. Як працює? Зловмисник розуміє, що в великому місті претендент захоче подивитися товар перед покупкою. І щоб не виникало питань – вказує в оголошенні маленьке містечко.

6. “Розвод” з квартирами. Пропозиція зняти сучасні апартаменти за смішною ціною – найчастіше звичайний “розводняк”. Коли потенційний клієнт зв’язується з продавцем, йому пропонують відвідати офіс, підписати договір, внести заставу і тільки після цього оглянути житло. Приїхавши за адресою з’ясовується, що житло має зовсім інший вигляд, не здається, а господарі взагалі не в курсі цієї легенди.

Але злочинцями бувають не тільки продавці, але й покупці. Як обманюють і розводять на OLX?

Найбільш популярні схеми з боку недобросовісних покупців

Попереджений значить озброєний.

1. Підтвердити переказ. Покупець-аферист дзвонить, цікавиться товаром і погоджується сплатити повну вартість. Після стверджує, що переказ здійснено, але гроші не впали на рахунок, оскільки були перераховані з картки іншого банку. Продавця просять повірити на слово і вислати товар, або підійти до банкомату і дозволити переказ грошей. Дотримуючись інструкцій зловмисників, продавець відправляє аферистам гроші зі свого рахунку.

2. Дзвінки від банківських службовців. Продавцю дзвонить нібито співробітник фінустанови, який повідомляє, що на його рахунок прийшли гроші від юрособи, текст бажано схвалити паролем з SMS. В результаті з’ясовується, що зазначена в SMS сума, не зарахована на рахунок продавця, а навпаки.

3. Додаткові дані. Намагаються дізнатися додаткові дані про картку продавця: CVV-код, термін придатності картки. Роблять це дуже майстерно, втираючись в довіру. В результаті продавцеві залишається тільки заблокувати свою картку.

4. Товар підміняють на відділенні пошти. Покупець-аферист вмовляє післяплатою відправити свою посилку. На пошті він (згідно із законом) оглядає вміст. Огляд можливий тільки в присутності співробітника поштового відділення, але його завжди можна відволікти. Наприклад, попросивши пошукати іншу посилку. В цей час шахрай може поміняти вміст: замість нового телефону покласти туди такий же, але зламаний і т.п. А потім відмовитися від отримання, мотивуючи тим, що товар з браком або не сподобався.

Як уберегти себе від шахрайства

Правила безпечних покупок/продажів є загальними для продавців і покупців:

• Завжди перевіряйте інформацію про покупця/продавця. Простий спосіб – ввести дані і номери телефонів в рядок пошуку в будь-якому пошуковому ресурсі і перевірити, чи є відгуки в мережі.

• Ні в якому разі не повідомляйте стороннім особам дані своїх карток (паролі, дані з SMS-повідомлень, які приходять на ваш номер).

• Не розголошуйте реквізити картки.

• Вас просять провести будь-які дії з карткою в банкоматі, щоб підтвердити зарахування коштів? Не піддавайтеся на вмовляння!

• Сумніваєтеся в чистоті угоди? Не обговорюйте це з тими, хто вам подзвонив. Краще зверніться на офіційну гарячу лінію банку.

• Не відправляйте передоплату, не перевіривши дату реєстрації аккаунта на ресурсі. Якщо обліковий запис власника новий – можна визначити і зловити шахрая на OLX.

• Обов’язково перевіряйте номер телефону. Зазначений в оголошенні може відрізнятися від того, з якого вам будуть передзвонювати.

Куди звертатися, якщо став жертвою шахраїв на OLX?

Якщо, не дивлячись на попередження, ви стали жертвою обману, можна зробити деякі дії:

• Для початку ви можете знайти на сайті оголошення шахрая (якщо його ще не видалили) і заблокувати, натиснувши на кнопку “Скарга”.

• Можна вичислити і перевірити шахрая на OLX за номером телефону. Для цього існують спеціальні бази шахраїв. Однак ми не рекомендуємо цього робити, тому що ресурси не завжди безпечні, вони можуть містити вірус або запитувати персональні дані.

• Ви можете повідомити про шахрая на OLX, написавши в службу підтримки і приклавши фото/скріншот документа про оплату, листування з шахраєм, повідомити його нік і номер телефону, номер оголошення, деталі угоди. Адміністрація сайту активно допомагає боротися з шахраями на OLX.

• Якщо ви відправили передоплату, але товар так і не отримали, як повернути гроші відправлені шахраєві? Зверніться до адміністрації майданчику, повідомивши вищевказані дані, напишіть заяву у відділення поліції.

• Можна розповісти про ситуацію, підтвердивши свою історію скриншотами, на різних сайтах з відгуками. Трапляється, що “друзі по нещастю” допомагають знайти аферистів в соцмережах, зробивши їх життя нестерпним і примусивши повернути гроші.

Будьте уважні і обережні, роблячи покупки або продаж на будь-якому сайті безкоштовних оголошень. Шахраї не дрімають, щодня придумуючи нові розводи на OLX. І будь-який, здавалося б приємний бонус при купівлі/продажу, може стати розчаруванням.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.