SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Гірники шахти “Надія” готові розпочати голодування, та вдруге перекрили міжнародну трасу

П’яту добу триває підземний протест на шахті «Надія». Станом на 9.00 2 вересня у вибої залишається 26 гірників. Двох людей ввечері 1 вересня підняли на поверхню через погіршення стану здоров’я.

Про це повідомив на своїй сторінці у facebook повідомив голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

“Щобільше – ЛьвівОбленерго попередило підприємство про відключення шахти від енергопостачання за борги сьогодні з 10.00. Як я говорив вчора, гірники налаштовані рішуче та анонсували підземне голодування у випадку, якщо влада не знайде механізмів вирішення кризової ситуації.Родини шахтарів, як і вчора, планують перекривати дорогу біля селища Сопошин”

Також Михайло Волинець інформує про те, що 10 млн грн вже вдалося виплатити і зарплатна заборгованість перед вугільним підприємством зменшилася до 51 млн грн. Хоча, за словами голови НПГУ, цю інофрмацію ще треба перевірити.

“Не дай Боже погоджуватись з думкою, що шахтарі в такий екстремальний спосіб мають виборювати зароблене. На моїй пам’яті багато страшних випадків, до яких доводить людей безвихідь, бездіяльність та відмороженість можновладців. Коли робітник шахти Баракова, батько трьох дітей, афганець Михайлевич себе підпалив – пішов з життя. Коли в одного з протестувальників на шахті 10 «Нововолинська» відкрилася внутрішня кровотеча і йому могли надати допомогу лише лікарі гірнічорятувальної служби, яких немає в Нововолинську – приїжджали з сусідньої області. Або гірники на шахті ім.Капустіна, які протестуючи під землею, отримали чисельні розлади здоров’я.Вважаю, що в такому випадку, в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, міністр економіки Ігор Петрашко, міністр фінансів Сергій Марченко, а також особисто прем’єр-міністр Денис Шмигаль – повинні вжити всіх заходів, щоб завтра на засіданні Кабміну цей вузол проблем був рішуче розрублений, щоб шахтарі отримали зарплати.Окремої уваги, реакції це питання потребує від силовиків. Своєю чергою, я вживатиму всіх заходів, застосовуючи свої повноваження як народного депутата, як голови вільних профспілок.Що не менш важливо, окрім виплати зарплатної заборгованості треба забезпечити безперебійну роботу шахти «Надія» та всіх вугільних підприємств галузі, “- зазначив Михайло Волинець.

Про те, як можна вирішити проблему з виплатою заборгованості по зарплаті гірниками з шахти “Надія”, що на Сокальщині, повідомив і нардеп від 124 округу – Юрій Камельчук.

“Заручники боргів в шахті готові розпочати голодування. Все через борг, який утворився за часи попереднього керівника шахти.

Хочу наголосити, міністерство енергетики чи кабмін немає відношення до заборгованості на шахті “Надія”. Контрагенти підприємства, такі як “Центренерго” та “Калушська ТЕЦ”, повністю розрахувалися за поточними рахунками”.

Причинами критичного фінансового стану ПАТ «Шахта «Надія», як пише на своїй сторінці у facebook Юрій Камельчук, є системні викривлення сутності господарських операцій в обліку видобутого, прийнятого до оплати та реалізованого вугілля, допущені та прийняті неефективні управлінські рішення протягом 2018 – 2020 років в частині цінової політики реалізованої вугільної продукції, незаконні витрати на оплату праці, не контрольованість процесів придбання, списання та збереження товарно-матеріальних цінностей.

Зокрема, через високу плинність кадрів з початку року, перебування робітників основних професій на листках непрацездатності, фактичний видобуток вугілля у 2019 році склав 101,3 тис. тон, що вдвічі менше за видобуток 2017 року – 202,5 тис. тон.

Чисельність ГРОВ та прохідників у 2017 році становила – 180 осіб, у 2019 році – 119 осіб, тобто, зменшення на 61 працівника, з них: ГРОВ – 35 осіб, прохідників – 26 осіб.

Нардеп наголошує – оскільки єдиним джерелом доходу підприємства є кошти, отримані від реалізації товарної вугільної продукції, відсутність видобутку вугілля призвела до неплатоспроможності Товариства. Утворилась заборгованість по заробітній платі, за сплатами до бюджету та інше.

Збитки за результатами фінансово-господарської діяльності склали (всього) 93 мільйона грн.:
2018 р. – 7 мільйонів грн.;
2019 р. – 67 мільйонів грн.;
І кварталі 2020 року збиток – 19 мільйонів грн.

Витрати з порушенням законодавства (всього) – 86 мільйонів грн., у т. ч.:- незаконні витрати на оплату праці – 48 мільйонів грн. через – приписки об’ємів видобутого вугілля;- недоотримано доходи – 36 мільйонів грн. внаслідок – реалізації вугільної продукції за заниженою ціною;- втрачено активи – 2 мільйона грн.

“Через неспроможність керівників Шахти Пугач М.П., Благута Ю.С., забезпечити стабільну роботу вугледобувного підприємства та нормалізувати ситуацію в трудовому колективі, починаючи з червня 2020 року працівники Товариства періодично зупиняли роботи з видобутку, страйкували та виїжджали до Києва із зверненнями до Кабінету Міністрів та Президента.Після перших звернень працівників Шахти за дорученням Міністра Міненерго було проведено позаплановий внутрішній аудит діяльності Приватного акціонерного товариства «Шахта «Надія» за період з 01.01.2018 по завершений період 2020 року за результатами якого встановлено факти численних порушень вимог діючого законодавства та підготовлено звернення до правоохоронних органів з вимогою розслідувати незаконну діяльність колишніх керівників Шахти. В липні 2020 року на підприємстві було призначено керівником Пиляй І.Д., діяльність Шахти було поставлено на додатковий контроль Міненерго. Зупинені незаконні нарахування оплати праці, встановлено контроль процесів придбання, списання та збереження товарно-матеріальних цінностей, впорядковано та оптимізовано реалізацію вугільної продукції. Завдяки комплексу управлінських рішень заборгованість із заробітної плати станом на 31.08.2020 р. вдалося зменшити на чотири мільйони гривень”.

Але, незважаючи на прийняті заходи, доходу від реалізації товарної вугільної продукції не вистачає на покриття витрат по собівартості через низьку ціну продукції. Можливим виходом було би збільшення видобутку або збільшення ціни на вугільну продукцію на ринку, на сьогодні вказані варіанти не є можливими. Як резюмує Юрій Камельчук, на цей час ПрАТ “Шахта “Надія” не може претендувати на державну підтримку.Єдиним можливим варіантом є переведення шахти в ліквідацію, як такої що відпрацювала наявні запаси. Міністерство вживає необхідних заходів. Перш за все необхідно змінити юридичну форму власності ПрАТ на ДП, та перевести державне підприємство в процедуру підготовки до ліквідації.Зазначений процес займає від трьох місяців (виділення державного майна з акціонерного товариства). Перепоною цьому є те що все майно товариства знаходиться під арештом або в податковій заставі.

Після завершення розподілу майна та внесення необхідних змін в нормативно-правові акти уряду, внесення ДП “Шахта “Надія” до переліку об’єктів що отримують державну підтримку в рамках реалізації бюджетної програми ліквідації збиткових вугледобувних підприємств, міністерство зможе розпочати фінансування заходів з підготовки шахти до ліквідації (кошти будуть спрямовуватися на виплату заборгованостей по заробітній платі та електроенергії).

Проте чинним законодавством заборонено створення нового державного підприємства (ДП “Шахта “Надія”) в рамках реорганізації акціонерного товариства. Тому можливим варіантом може бути виділення державного майна ПрАТ “Шахта “Надія” та приєднання його вигляді Відокремленого підрозділу до вже існуючого ДП з подальшою ліквідацією ВП. У даному випадку з державного бюджету покривається тільки різниця не покритої видобутком вугілля заробітної плати (заборгованість не покривається).Орієнтовний термін завершення усіх необхідних процедур кінець 2020 року, тому фактично державне фінансування можливо буде розпочати у 2021 році. До 04.09.2020 міністерство визначить оптимальний варіант стосовно реорганізації ПрАТ ” Шахта “Надія”.

Але водночас, нардеп наголошує, що розвиток подій, пов’язаних з шахтою у Соснівці може бути іншим.

“Крім того існує інший шлях. Законопроектний. Я ініціюю створення законопроекту про зміни до положень, що регулюють надання держпідтримки державним підприємствам з різною формою господарювання. Можливий варіант представлю уже завтра. Для цього я провів консультації з керівниками комітетів енергетики, економіки та фінансів. Також існує позитивний прецедент, коли Верховна Рада вирішила виділити допомогу “Південьмашу” в середині літа цього року. Проблему можна вирішити, якщо нею займатися щодня і цілеспрямовано,” – додав народний депутат від 124 округу.

А тим часом Міністерство енергетики України обіцяє звернутись до правоохоронців через заборгованість на шахті “Надія”. Оскільки представники профільного департаменту Міністерства енергетики провели детальний фінансовий аудит на шахті. Перевірка виявила численні порушення у роботі попереднього керівництва підприємства, зокрема, продаж вугілля за заниженими цінами.

За результатами аудиту буде підготовлено звернення до правоохоронних органів для притягнення до відповідальності осіб, причетних до ситуації, що призвела до накопичення заборгованості із заробітної плати перед працівниками підприємства.

“Зауважимо, що держава не має боргу перед гірниками шахти “Надія”. Водночас Міненерго занепокоєне ситуацією, тому звернулося до ДП «Калуська ТЕЦ-НОВА» з проханням надати платіж шахті “Надія” за вугільну продукцію на суму близько 3,7 млн грн для виплати заробітної плати. Разом з тим Міненерго закликає гірників розблокувати роботу шахти, а керівництво – розпочати пошук конструктивних методів вирішення кризової ситуації” – закликали у Міненерго України.

Станом на 14 год 2 вересня, близько вісімдесяти людей ходять пішохідним переходом у селі Сопошин та вимагають погасити заборгованість по зарплаті усім 570 працівникам шахти “Надія”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.