SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Дорогу Рава-Руська – Червоноград почнуть ремонтувати в вересні

Роками тягнеться реконструкція прикордонної дороги Рава-Руська – Червоноград. Тендер на капітальний ремонт 2017 року виграла польська фірма DROG-BUD, втім роботи ще навіть не почали

Про це в інтерв’ю “Еспресо.Захід” розповів керівник Служби автомобільних доріг Львівщини Олег Береза.

52 кілометри прикордонної дороги Рава-Руська – Червоноград нині перебувають у жахливому стані. У глибоких ямах посеред дороги чого тільки не видно: будівельне сміття, шини, цегла, гілля, навіть є ями, де проростає трава.

Історія з реконструкцією дороги не нова. Задумали ремонтувати її ще у 2017 році. Тоді Служба автомобільних доріг у Львівській області оголосила тендер на проведення капітального ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Т-14-04 Червоноград – Рава-Руська Львівської області за моделлю “проєктування – будівництво”. Замовлення виграла польська фірма  DROG-BUD на суму понад 21 мільйон євро. Договір уклали, і тиша триває донині.

А тим часом своє обурення почали висловлювати жителі регіону.

“Прикордонна смуга від Рави-Руської до Червонограда позбавлена дороги та комунікації. Ця територія й так була не заможною, а тепер немовби резервація для старших людей кинутих напризволяще. Дорога в кожному селі уже без полотна. Найгірше в Угнові, Белзі, Корчеві та Жужелянах. Реально лише малий відрізок близько трьох кілометрів, що можна їхати. Решта – сунутись. Є ділянки, де добра дорога у 100-400 метрів переривається ділянками в 10-20 м із крутими і глибокими ямами”, – обурюється на своїй сторінці у Фейсбуку місцевий мешканець Юрій Губені.

“Проблема роками тягнеться, ще у 2017 році поляки виграли проект, а дороги досі немає, – додає в коментарі “Еспресо.Захід” мешканець регіону Володимир Свердан. – Полякам не дають добро на ввезення техніки для ремонту, не дозволяють розмитнити її. Окрім того, проблема з оподаткуванням. Дорога в жахливому стані. DROG-BUD має зробити капітальний ремонт дороги, мостів, освітлення. Коли це буде? Три роки чекаємо”.

Згідно з основним документом, будівельні роботи мали розпочатися ще у березні 2020 року. Втім додатковими угодами терміни пересувалися. І ось в останньому документі від 13 липня цього року нова дата початку ремонту – серпень 2020-го. Але робочої техніки на місці далі не видно.

Проблеми з польським кредитом підтверджує керівник Служби автомобільних доріг Львівщини Олег Береза. У коментарі “Еспресо.Захід” розповідає, що були проблеми з документами, втім на сьогодні все вирішено і найближчим часом дорогу розпочнуть ремонтувати.

“Маємо чотири ділянки за польські кредити. Одна з них – це дорога Рава-Руська – Червоноград. Під час підготовки документації у нас виникло дві проблеми, – пояснює Олег Береза, – питання оподаткування та ввезення техніки. Згідно з договором, 60% має бути польського продукту, відповідно, постало питання, як правильно оформити дозвіл на в’їзд працівників і техніки на територію України, щоб вони працювали легально. Крім того, 40% ресурсів можуть брати в Україні, але питання з податками, адже в поляків кошти виділено лише на будівництво. Ми не знали, як вирішити ці проблеми. Але нині все з’ясували, і з вересня, думаю, розпочнемо будівництво”.

Польська сторона повинна повністю реконструювати дорожнє покриття, тротуари, мости та освітлення. На роботу відведено близько двох років. 

Всі фото: Юрій Губені , Джерело – Espreso.tv.

1 thought on “Дорогу Рава-Руська – Червоноград почнуть ремонтувати в вересні

  1. Найгірша дорога в Сокальському районі. Дорога смерті для машини. Годують завтраками вже 2роки.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.