SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Зміцнюємо імунітет легко і смачно

Як зміцнити імунітет? – Це питання, напевно, сьогодні найактуальніше для більшості людей. Бо міцний імунітет – це потужний захист від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба мине швидше, легше та без ускладнень. І пандемія коронавірусу це вкотре довела.

На жаль, науковці ще не придумали такої чудодійної пігулки, яка б могла уберегти від усіх хвороб та болячок. Втім, зміцнити імунітет можна.

Львівський обласний центр громадського здоров’я нагадує про продукти, споживання яких допоможе підвищити захисні сили організму. Але, наголошуємо: вони не є панацеєю, і наївшись часнику чи гарбузового насіння, ви не станете вмить суперменом, якого оминають всі хвороби і невдачі. Бо харчування – це лише одна складова цілого комплексу, який допоможе зміцнити ваш імунітет.

Отже:

  • Здоровий сон, фізична активність, раціональне та збалансоване харчування – це ті прості, але дієві речі, якими ми можемо допомогти власній імунній системі. Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто головне у цьому є не конкретні продукти в щоденному меню, а власне культура споживання.
  • По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі! Сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а про перекуси забудьте.
  • По-друге, сезонні і місцеві продукти мають бути завжди у вашому раціоні.
  • По-третє, обмежуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.

А перелічені нижче продукти допоможуть зміцнити ваш імунітет

📌 Куркумін – активний інгредієнт куркуми – є потужним антиоксидантом, який бореться з вільними радикалами. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш реактивними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин інфекцій і злоякісних пухлин.У куркумі величезна кількість вітаміну С, Е і К. Як відомо, вітамін К має виражену кровозгортувальну дію, будучи важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К – стимулятор найважливішого антиоксиданту в тілі – амінокислоти глутатіону.

📌 Гарбузове насіння
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь в широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій.Гарбузове насіння – багате джерело цинку (в 30 г міститься більше 2 мг цього корисного мінералу). Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання і ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку і запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну і чоловічу статеву функцію.Сирі горіхи та насіння, в тому числі гарбузове, – одні з найкращих джерел омега-3 жирів рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).

📌Броколі
Броколі – прекрасне джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших антиоксидантних і протиракових сполук, які зміцнюють здоров’я.Три порції броколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.У низці досліджень підкреслювався також її корисний вплив на ожиріння, діабет ІІ типу і неалкогольну жирову хворобу печінки.Доведено також, що броколі може бути дуже корисною при лікуванні колітів та підвищеної кишкової проникності.

📌 Ферментовані продукти
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику.Доведено, що корисні бактерії в ферментованих продуктах особливо ефективно пригнічують рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишечника та інших органів.Квашена капуста, солоні огірки, кефір, чайний гриб – ці знайомі нам з дитинства продукти, варто включати в свій щоденний раціон.

📌Часник
Часник є одним з найкращих продуктів, які ви можете споживати регулярно, що також допоможе підвищити імунітет. Це противірусний засіб і, по суті, діє як антибіотик проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить понад 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.

📌 Ківі
Вітамін С відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової імунної системи. І ківі є одним з найкращих і найсмачніших джерел цього вітаміну. Одна порція ківі (близько двох плодів) містить 137,2 міліграмами вітаміну С, який є сильним антиоксидантом в організмі.

📌 Кістковий бульйон
Багато досліджень пов’язують речовину хондроїтинсульфат, виявлену в кістковому бульйоні, як з протизапальними, так і з імунорегуляторними ефектами. Потенційно небезпечні завойовники погіршують здоров’я кишечника і, своєю чергою, нашу імунну систему. Це значною мірою пов’язано з глікозаміногліканами (або GAG), що знаходяться в ньому. GAG допомагають відновити кишкову оболонку. Вони також відіграють важливу роль у підтримці вмісту колагену і еластину між тканинними волокнами.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.