SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
За неносіння маски – штраф чи попередження?

З 21 листопада в Україні почали діяти нові санкції за порушення карантину, проте поліція працюватиме на профілактику.

«Відповідно до нововведень, поліцейські тепер можуть не лише складати адміністративні протоколи за порушення карантину, а й на місці виносити рішення стосовно фізичних осіб, котрі перебувають у громадських будівлях чи транспорті без вдягнутих масок або респіраторів. Але першочергово поліцейські діятимуть превентивно, тобто спершу зроблять зауваження. І лише у випадку відмови будуть документувати дії правопорушника», – роз’яснив Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Крім того, у суботу та неділю поліцейські на території держави проводитимуть рейдові перевірки, аби проконтролювати дотримання суб’єктами господарювання рішення Уряду щодо «карантину вихідного дня». Поліція закликає всіх дотримуватися встановлених правил карантину, адже вони покликані зберегти життя та здоров’я громадян і стримати поширення коронавірусної інфекції на території України.

Як повідомляє Червоноградський міський суд Львівської області, тепер адміністративній відповідальності підлягатимуть не лише особи, які перебувають в громадських будинках/спорудах/громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту (респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно), а й ті особи, що вдягнули засоби індивідуального захисту, але при цьому одночасно НЕ закрили ніс та рот (наприклад, у разі носіння маски на підборідді, шиї чи з прикриттям лише рота тощо).

Хто розглядатиме цю категорію справ?

Відповідно до змін до КУпАП, передбачених цим Законом, цю категорію справ розглядатимуть:
1) виконавчі комітети (в населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, — виконавчі органи, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад;
2) органи державної санітарно-епідеміологічної служби, в тому числі лікарі-гігієністи, лікарі-епідеміологи органів державної санітарно-епідеміологічної служби;
3) органи Національної поліції.

Текст закону – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1000-20#Text

Закон має на меті запобігання поширенню коронавірусної хвороби серед громадян України.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.