SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
В Новому Виткові вшанували пам’ять видатного оперного співака Олександра Мишуги

13 червня в селі Новий Витків відбувся духовно-мистецький захід, з нагоди вшанування пам’яті Олександра Мишуги. Про це повідомили у Червоноградській РДА.

Розпочалось дійство з покладання квітів до пам’ятника Олександра Мишуги, чину панахиди в місцевому храмі та вшанування пам’яті легендарного Короля тенорів Олександра Мишуги на його могилі.

Головним аспектом заходу був концерт Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Присутні також мали змогу оглянути виставку ляльок-мотанок майстринь Радехівської громади.

Нагадаємо, серед найвидатніших оперних співаків минулого особливе місце належить Олександру Мишузі. Відомий тенор народився 7 червня 1853 р. у с. Новий Витків. Тут похований і його прах.

Саме селище – невелике. Усі місця, пов’язані із іменем Олександра Мишуги розташовані недалеко від центральної площі.

Музей Олександра Мишуги, що знаходиться в приміщенні Народного дому. Там можна дізнатися про життя та творчість Олександра Мишуги, побачити його світлини, бюст, ноти з репертуару тенора та ознайомитися з історією вшанування співака у його рідному селищі. Поруч з будівлею Народного дому – пам’ятник Мишузі, встановлений ще у 70-их рр. ХХ століття.

Одразу поруч розташована Церква Вознесіння Господнього. Збудована у 1910 році, на місці зруйнованої пожежею церкви.

Третину коштів на відновлення храму пожертвував саме Олександр Мишуга, про що сповіщає пам’ятний напис на правій боковій стіні інтер’єру. Церква вражає внутрішнім оздобленням – розписами й фресками.

Він помер у 1922 році у Фрайбурзі, і згідно заповіту, був перепохований у Новому Виткові через пів року. Якою великою процесією у селищі супроводжувалося перепоховання славетного співака у вересні 1922 року, можна побачити на світлинах у музеї співака у Новому Виткові.

Підходячи до цвинтаря поміж старими яблуньками та криницею знаходиться місце, де стояла хата сім’ї Мишуги.

Зі злиднів – до короля тенорів кращих оперних сцен світу: таким був шлях Олександра Мишуги, який ніколи не забував та був щедрим меценатом свого рідного села.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.