SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Україна першою у світі офіційно прирівняла е-паспорти до паперових

Верховна Рада прийняла законопроєкт про цифрові паспорти. Таким чином Україна стала першою державою світу, в якій е-паспорти стали повними юридичними аналогами звичайних.

За це рішення проголосували 302 народні обранці. Це означає, що вже з 23 серпня 2021 року ID-картка та біометричний паспорт в Дії на законодавчому рівні стануть повним аналогом паперового та пластикового.

Де можна використати е-паспорт

Якщо коротко, то там, де ви раніше застосовували звичайний паспорт. Цифрові документи можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства в Україні.

  • У ЦНАПах для надання державних послуг, державні установи та суди.
  • Для отримання відправлень на пошті, для підтвердження віку в супермаркетах, у банках — для підтвердження особи та здійснення касових операцій, а також для відкриття банківського рахунку онлайн.
  • Для подорожей Україною літаком і поїздом, щоб заселятися в готель тощо.

Єдине, що електронний паспорт не можна буде використати для перетину кордону, або для в’їзду чи виїзду на окуповані території.

Нагадаємо, Мінцифра запустила цифрові паспорти у Дії у квітні 2020 року. В міністерстві запевняють, що документи в Дії є захищеними. Адже при реєстрації користувач встановлює спеціальний код-пароль, або ж може використати сканер відбитків пальців.

Навіть, якщо смартфон потрапить до рук шахраїв, вони не отримають доступу до застосунку та е-документів.


Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.