SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
В Сокалі в катедральному соборі св.ап.Петра і Павла відзначили храмове свято (фото)

12 липня в Україні святкують велике релігійне свято – Петра і Павла.

В Україні з днем Петра і Павла пов’язувалося багато повір’їв та звичаїв. На Пе́тра вперше після посту, який в народі називають Петрівка, дозволялося готувати молочні страви. Господині варили вареники із сиром, пекли мандрики — сирні бабки. З цього часу переставала кувати зозуля, «мандрикою вдавилась», пояснювали дітям бабусі, бо ж вона, згідно з легендою, вкрала у св.Петра одну мандрику й за це її Бог покарав тим, що вона на Петра давиться мандриками й перестає кувати. А якщо кує зозуля й після Петра, то це, за народним віруванням, вішує нещастя.

Святий Петро вважався покровителем пастухів. У нього, певно ж, був і батіг. Згадайте високі з ніжними блакитними квітами стебли цикорію — в Україні його називають «Петровим батогом».

До цього дня готувалися колись в Україні як до великого свята: білили хати, оздоблювали рушниками стіни, прибирали на подвір’ї. Вранці цього дня всі йшли до церкви. Дівчата прикрашали свої голови вінками із польових квітів, а особливо червоними маками. Повернувшись із церкви, люди розговлялися мандриками. Кажуть, що їхня назва походить від того, що мандруючи по світі, Петро з Павлом харчувалися мандриками. У цей день господарі неодмінно виносили громадським пастухам гостинця: мандрик та грудку масла.

Народні прикмети на Петра:
Якщо на Петра один дощ – врожай непоганий, два – добрий, а три – багатий.
Як іде на Петра дощ, то буде гнити картопля.
Як на Петрів день спека, то на Різдво мороз.

У Сокалі катедральний собор Первоверховних апостолів Петра і Павла щороку 12 липня візначає храмове свято. Так було і цьогоріч.

Архиєрейську Божественну Літурію очолив Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл у співслужіні владики Петра, єпископа-помічника та духовенства собору. Співом супроводжував богослужіння хор «Орфей». У часі Літургії відбулись дияконські свячення Павла Іванця, випускника Івано-Франківської Духовної семінарії. Про це повідомляє пресслужба Сокальсько-Жовківської єпархії.

Владика Михаїл виголосив проповідь, у якій роздумував над вірою:

«З нашою вірою ніщо матеріальне не може зрівнятися. Віра – це наріжний камінь нашого життя. Щоб впевнено жити і відкривати цінність нашого життя, потрібно мати віру, яку Господь дав нам для життя, щоб ми її берегли, незважаючи на всілякі загрози, які зустрічаються в нашому житті. Наскільки віра може відкрити ширину, висоту і глибину нашого життя, адже ціннішого за життя у світі немає, як і ціннішого ніж віра для життя немає. Наше життя змотивоване вірою в Ісуса Христа через слова віри – «Петре, ти скала, на тобі збудую Церкву і сили адові тебе не здолають»! Церква, яка збудована на цій скалі – свята.

Ми проходимо через різні випробування, але залишаємося вірними нашій Українській Греко-Католицькій Церкві, яка є на цій скалі побудована і ми є учасниками цієї Церкви, тілом цієї Церкви. Наша Церква впродовж століть свідчила свою вірність на камені апостола Петра. Скільки прийшлось перетерпіти, скільки переслідувань, мучеництва і смертей? А Церква від цього Христового знамення не відступила.

Ми набираємо впевнення у вірі і в сьогоднішніх переживаннях, але найбільша пересторога –  не втратити любові до Бога і ближніх. Ми маємо завдячувати Богові і свідчити свою любов до Нього за те, що дає можливість єднатися у його Євангелії. Може ми ще не маємо такої віри щоб йти по воді, як Петро, але Господь хоче щоб ми йому довірились як апостоли.  

Пресвята Богородиця на самому початку довірилась Богові і Слово стало тілом. Стараймося з такою вірою довірятися Богові і дякувати за дар життя і Церкву, за те, що через неї можемо з Богом єднатися на землі.»

Владика Михаїл привітав владику Петра з іменинами та з другою річницею єпископської хіротонії.

Також із вітальним словом до парафіян храму звернувся владика Петро, у якому зазначив ще одну важливу подію – 20 років від створення Сокальської єпархії.

Святкові богослужіння завершились многолітям та молитвою за Україну.

Також 12 липня біля церкви було освячено нещодавно збудований дитячий майданчик.

Додамо, нещодавно про історію храму невелике відео підготували учні Сокальської гімназії.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.