SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Сокальчанка Ольга Ровецька  стала лауреаткою ІІІ ступеня на міжнародний фестивалі-конкурсі “Козак-АРТ”

Міжнародний фестиваль Cossack Art Festival Athens відбувся в Афінах вчетверте і минулого року в жовтні пройшов онлайн. Про це повідомило посольство України в Греції на своїй сторінці в Фейсбуці.

Фестиваль «Cossack Art festival Athens» тривав три дні – з 30 жовтня по 1 листопада 2020. У зв’язку із пандемією Covid-19 формат Cossack Art festival Athens було змінено: більша частина заходу перейшла у цифровий формат та була доступною дистанційно для всіх охочих.

Додамо, Cossack Art festival Athens присвячений Святу Покрови, Дню українського козацтва та Дню захисника України.

«І в Греції, і в Україні Свято Покрови Пресвятої Богородиці має однакову сутність – покровительство війська, заступницво та захист від ворога. І саме тому виникла ідея проведення цього фестивалю», – зазначається з цього приводу.

До участі Cossack Art Festival Athens були запрошені сольні виконавці, малі форми, самодіяльні колективи (молодіжні фольклорно-етнографічні гурти), виконавці естрадного й класичного жанру, фольклорні колективи, ансамблі народної пісні та танцю, ансамблі народної музики, незалежно від форми власності чи відомчого підпорядкування; окремі виконавці; реконструктори українського традиційного одягу (поза конкурсом), майстри образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.

Оцінювало учасників професійне журі з України, Греції та Австрії.

Відома сокальська писанкарка Ольга Ровецька також брала участь у цьому міжнародний фестивалі-конкурсі та стала лауреаткою ІІІ ступеня.

“На міжнародний фестиваль-конкурс Козак-АРТ, який відбувся в Афінах, я представила писанку на страусовому яйці за мотивами трипільських візерунків.Радію, що стала лауреаткою ІІІ ступеня цього фестивалю.Дякую Hanna Oliynych та усім причетним за організацію і проведення фестивалю. Це круто!” – написала пані Ольга на своїй сторінці у facebook.

Ольга Ровецька – талановита писанкарка Сокальщини. Вона не раз перемагала в різних конкурсах з декоративно-ужиткового мистецтва. Майстриня дуже створює писанки у різному форматі: на курячих, гусячих, качиних, страусових яйцях. Пані Ольга любить експериментувати з кольорами, а також методом травлення “білим по білому». Ці роботи виглядають дуже ніжними, немов з мережива.

Писанкарство стало для О. Ровецької не лише художнім самовираженням, але й символом її національної самоідентифікації та містком до древніх традицій наших предків. Це надихнуло її на проведення воркшопів з писанкарства, які вже стали доброю традицією напередодні Великодніх свят. На жаль, такі заходи в час карантину стали не можливими.

Додамо, Ольга Ровецька разом з головою Союзу українок Сокальщини Іриною Мандрик написали колекцію сокальських писанок, яка експонувалася в музеї “Людина. Земля. Всесвіт» в Сокалі, а також в краезнавчому музет м. Стрий на міжнародному фестивалі «Гутафест». Вона підтримує міцний зв’язок з незалежним жіночим товариством «Прозерок” у м. Червоноград, яке очолювала відома писанкарка Юлія Бурко. Майстриня охоче ділиться своєю майстерністю з усіма бажаючими, проводить заняття для молоді та літніх людей з особливими потребами.

Вітаємо пані Ольгу з черговим досягненням! Радіємо, що про талановитих українців все більше знають і за кордоном! Натхнення вам і міцного здоров’я!

1 thought on “Сокальчанка Ольга Ровецька стала лауреаткою ІІІ ступеня на міжнародний фестивалі-конкурсі “Козак-АРТ”

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.