SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Скільки маєте курей? Чи сієте пшеницю? – В Україні планують провести сільськогосподарський перепис

Державна служба статистики планує провести перепис сільськогосподарських домогосподарств.

Про це під час зустрічі з журналістами заявив голова Держстату Ігор Вернер.

“В Україні ще жодного разу не було сільськогосподарського перепису. В 2001 році у нас був Всеукраїнський перепис, у ході якого ми встановили точну кількість населення і його характеристики. На жаль, в сільському господарстві ми не мамо такої інформації. Мова йде про домогосподарства”, – зазначив Вернер.

За його словами, мета такого перепису – отримання інформації для прийняття управлінських рішень.

“Нам потрібно знати, яких тварин тримають люди, які культури вирощують. Як пізнати увесь цей потенціал в сільському господарстві? Цей перепис робиться для прийняття обґрунтованих рішень, щоб було зрозуміло, куди потрібно вкладати гроші, що потрібно дотувати. Для побудови грамотної державної політики в певних областях”, – підкреслив голова Держстату.

Як повідомлялося, у квітні 2007 року Верховною Радою України був розглянутий в першому читанні і прийнятий за основу законопроєкт “Про сільськогосподарський перепис”. Проте, у зв’язку із завершенням роботи Верховної Ради п’ятого скликання розгляд законопроєкту не було завершено.

Довідкова інформація
Що таке перепис?      
 
Сільськогосподарський перепис – періодичне державне статистичне спостереження, що включає в себе збирання даних, які на встановлену дату характеризують стан та структуру сільського господарства, явища і процеси в цій галузі, а також оброблення, узагальнення, поширення та використання його результатів (Закон України “Про сільськогосподарський перепис”)

Для чого перепис?     
Важливість сільськогосподарського перепису для України- Відбуваються структурні зміни внаслідок аграрної реформи (господарствами населення виробляється половина с.г. продукції, використовується майже третина с.г. угідь)

Що і кого переписуємо?

Статистичною одиницею (об’єктом) сільськогосподарського перепису є аграрне господарство – технічно й економічно самостійна одиниця, незалежно від правового статусу, форми господарювання чи розміру, що займається сільськогосподарським виробництвом під єдиним управлінням, яке поширюється на вирощування всієї худоби, що утримується, та використання всіх земель, повністю або частково, для цілей сільськогосподарського виробництва.
       Аграрне господарство може бути:
      – підприємством, місцевою одиницею або домогосподарством (залежно від організаційної форми та структури, місця розташування)
      – юридичною особою, відокремленим підрозділом юридичної особи, фізичною особою – підприємцем, а також домогосподарством (залежно від правового статусу)Переписом повинні бути охоплені виробники, що забезпечують у сумі не менше 95-98% валового випуску сільськогосподарської продукції.
Об’єктами сільськогосподарського перепису є юридичні та фізичні особи, які є власниками, користувачами або орендаторами земельних угідь, що використовуються для виробництва сільськогосподарської продукції, або мають сільськогосподарських тварин.
Перепису підлягають такі категорії об’єктів сільськогосподарського перепису:
      – сільськогосподарські підприємства всіх організаційно-правових форм господарювання;
      – фізичні особи-підприємці, що здійснюють сільськогосподарську діяльність;
      – домогосподарства, члени яких мають земельні ділянки і/або утримують сільськогосподарських тварин;
      – домогосподарства, члени яких входять до колективних садівничих і городницьких товариств, а також мають землі для індивідуального садівництва та городництва.
Респондентами сільськогосподарського перепису є усі виробники сільськогосподарської продукції – юридичні особи всіх організаційно-правових форм господарювання та їх відокремлені підрозділи, фізичні особи (фізичні особи-підприємці, домогосподарства), які займаються сільськогосподарською діяльністю, передбаченою КВЕД 2010 (01.1 – 01.6), мають у володінні, користуванні або розпорядженні землі сільськогосподарського призначення чи сільськогосподарські тварини, займаються розведенням і виловом риби, інших водних біоресурсів.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.