SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Верховна Рада щойно проголосувала за розподіл України на нові райони

Верховна Рада України, 17 липня, ухвалила в цілому проект постанови про ліквідацію та утворення районів, внесену Кабінетом міністрів України з урахуванням пропозицій профільного комітету ВР. Відповідне рішення підтримали 238 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Проектом постанови №3650 передбачається утворення в областях та Автономній Республіці Крим 138 районів, замість існуючих 490 районів (Кабміном пропонувалося утворення 129 районів).

Зазначається, що межі районів встановлюються по зовнішній межі територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району. Вибори депутатів районних рад районів, ліквідованих згідно з цією постановою, цієї осені вже не проводитимуться.

Окрім того, передбачається, що ліквідація та утворення районів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей проводиться після повернення цих територій під загальну юрисдикцію України.

На думку авторів документу, його реалізація призведе до зменшення кількості районних рад. Районні ради утворених районів отримають інституційні та фінансові ресурси на збільшення розміру зарплат та чисельності посадових осіб відповідних органів місцевого самоврядування.

У Львівській області утворять сім великих районів замість нинішніх 20 – Дрогобицький, Золочівський, Львівський, Самбірський, Стрийський, Червоноградський, Яворівський. Рішення Верховної Ради є остаточним, відповідно місцеві вибори восени 2020 року пройдуть на новій адміністративно-територіальній основі.

Теперішню територію Сокальщини поділять на 4 громади. Окрім Червоноградської утворять Белзьку міську ОТГ та Сокальську міську ОТГ. До складу Великомостівської міської ОТГ, яку вже сформована, увійдуть Боянецька та Купичвільська сільські ради Жовківського району. Всі вони будуть у складі Червоноградського району.

Читайте також: Утворення нових та ліквідація старих районів: що буде з районними радами?

Читайте також: Що чекає на райдержадміністрації після створення нових районів?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.