SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Питання про відкриття ПЛР лабораторії в Червонограді доручили вивчити  Департаменту охорони здоров’я

19 травня відбувалась XXVІ чергова сесія Львівської обласної ради. В ході сесії розглянуто було низку питань, пов’язаних з коронавірусом.

Зокрема депутати заслухали питання про санітарно-епідемічний
стан на території Львівщини, який склався внаслідок епідемії коронавірусу.

Станом на ранок 19 травня, в області є 1098 підтверджених випадків інфікування. На стаціонарному лікування перебувають 346 пацієнтів. Лікування таких пацієнтів відбувається на опорних медичних установах.

«Кількість пацієнтів, які потребують стаціонарної допомоги, зростає. У зв’язку з цим ми ухвалили рішення про відкриття лікарень другої лінії. З моменту оголошення епідемії, лабораторний центр провів понад 8 тисяч досліджень. На Львівщині з кінця березня вперше почали експрес-тестування. Нам вдалося отримувати інформацію від осіб,  які повертались із закордону і проводити їм тестування. Це дало можливість сфокусуватись на більш ймовірних випадках наявності вірусу. Львівщина є п’ятою за кількістю проведених досліджень методом ПЛР. Завдяки усім заходам в області відзначається 43,9 хворих осіб на 100 тисяч населення, в межах України такий показник вищий», – зазначив Орест Чемерис.

За словами керівника департаменту, до надання допомоги  у березні було залучено 514 медиків, зокрема, інфекційної лікарні та центру екстреної медицини. Відтак, 5 млн 220 тис грн. скеровано на виплату доплат. Всім працівникам, які були задіяні до боротьби із епідемією, все виплатили.

Зараз в області період очікування результату тестування від 3 до 6 днів.

«Ми збільшили кількість тестувань, у кілька разів. Задіяли три лабораторії: Лабораторний центр, медичний університет і військовий госпіталь. Плануємо задіяти лабораторію на базі фтизіо-пульмонологічного центру. На базі центру громадського здоров’я також плануємо залучити лабораторію», – акцентував керівник штабу з ліквідації надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру Андрій Васько.

Депутат обласної ради від Сокальщини, заступник головного лікаря Сокальської ЦРЛ Сергій Касьян журналістам телеканалу “Бужнет” повідомив про те, що сьогодні на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за виплати медикам, які задіяні в подоланні COVID-19, 300% для обласних закладів. Також обласна рада підтримала ініціативу виплати допомог медичним працівникам обласних лікарень, які, перебуваючи на передовій у боротьбі з коронавірусом, захворіли на COVID-19.

Відтак буде вишукано кошти для фінансування заходів для подолання наслідків епідемії коронавірусу в обсязі 5 млн грн, у тому числі для:

– медиків Львівської обласної інфекційної лікарні, Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, Центру легеневого здоров’я, Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (швидка), Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит», котрі були безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації хвороби COVID-19, для виплати різниці між обіцяними державою 300% до посадового окладу і коштами, які лікарня отримає з Національної служби здоров’я України за квітень 2020 року.

– надання разової допомоги працівникам комунальних некомерційних підприємств, у яких підтверджено діагноз захворювання COVID-19 і які пройшли стаціонарне лікування, за період 12 березня – 15 травня 2020 року.

Допомога надаватиметься у розмірі:

– двох посадових окладів для працівників Львівської обласної інфекційної лікарні, Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, Центру легеневого здоров’я, Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (швидка), Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит».

– одного посадового окладу для працівників інших медичних комунальних закладів Львівської обласної ради.

Оскільки, з 16 травня Сокальська ЦРЛ вже приймає хворих на коронавірус, то, за словами Сергія Касьяна, наразі у ній є все необхідне для лікування “не важких” пацієнтів, а саме: це – 40 кисневих точок, 3 апарати ШВЛ в реанімації.

“50-70 хворих на коронавірус середньої важкості може прийняти Сокальська ЦРЛ. Процес купівлі додаткового апарата ШВЛ триває, “- додав Сергій Касьян.

Виплати мобільним бригадам, які роблять експрес-тестування Сокальської ЦРЛ були здійснені за березень 2020 р. коштами районного бюджету. За словами обласного депутата, медикам додатково було нараховано 2 оклади, водіям і дезинфекторам по 1 окладу.

За словами Сергія Касьяна, з 16 травня виплати тим лікарям, які лікують хворих в Сокальській ЦРЛ будуть виділені частково з районного, можливо, частково, з обласного бюджету.

“Держава, на жаль, гарантію на 300% виплату дає тільки за рахунок підписаних угод лікарні по пакету коронавірус. Там є надання стаціонарної допомоги, амбулаторної і мобільні бригади. Наша лікарня має підписані ті угоди,” – наголосив заступник головного лікаря Сокальської ЦРЛ.

Також, сьогодні, 19 квітня, на сесії облради підтримали пропозицію депутата від Сокальщини Сергія Касьяна та двох депутатів-медиків Леоніда Цибулі, Андрусишина Олега про збільшення ПРЛ-тестування. Доручено Департаменту охорони здоров’я ЛОДА вивчити питання про
відкриття ПЛР-лабораторій на базі міжрайонних лабораторних центрів. Це міста Червоноград, Стрий, Дрогобич. Додатково облаштувати ПЛР-лабораторії пропонувалося в санаторіях у Моршині та Трускавці.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.