SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Пневмонія — одне із ускладнень, що може розвинутися внаслідок захворювання на COVID-19

Що варто знати про пневмонію? – інформує Центр громадського здоров’я України.

Пневмонія, або запалення легень, є формою гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім альвеоли – основний функціональний елемент легень.

У здорової людини альвеоли наповнені повітрям, а у хворого на пневмонію в альвеолах накопичуються слиз та рідина, що ускладнюють газообмін і зумовлюють біль під час дихання.

Пневмонія — одне із ускладнень, що може розвинутися внаслідок захворювання на COVID-19.

Симптоми пневмонії:

🔸підвищення температури тіла (до 38–39 °C, рідше — до 37,2–37,4 °C);
🔸кашель із виділенням слизово-гнійного (зеленкуватого) або навіть гнійного мокротиння, інколи може бути «сухе» покашлювання;
🔸відчуття браку повітря;
🔸зниження апетиту;
🔸втома, сонливість, пітливість;
🔸задишка внаслідок фізичного навантаження, інколи біль за грудиною;
🔸втягнення грудної клітки — під час вдихання западає її нижня частина (у здорової людини грудна клітка розширюється під час вдихання);
🔸свистячі хрипи під час дихання.

За пневмонії часто вислуховують хрипи в легенях. Але вислухати їх удається не завжди. Діагностувати недугу допомагають рентген і комп’ютерна томографія, пульсоксиметрія, аналіз крові та мокротиння.

УВАГА! Якщо ви відчули симптоми ГРВІ: високу температуру, сухий кашель, ускладнене дихання — терміново зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Лише фахівець може підтвердити або спростувати ваші побоювання, поставити діагноз і, за потреби, призначити відповідне лікування.

Якщо у вас немає сімейного лікаря, укласти декларацію можна у зручний для вас час. Це безкоштовно. Телефон інформаційно-довідкової служби: 16-77.

Якщо ви не знаєте, до кого звернутися, телефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції: ‪0-800-505-840‬.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.