SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Не годуйте лебедів хлібом. На річці Західний Буг виявили двох мертвих птахів

Сотні лебединих пар знайшли собі пристановище на зиму на берегах Західного Бугу. Щоденно милуватися ними приходять червоноградці, які підгодовують їх, тим самим допомагаючи пернатим пережити найхолоднішу пору року.

“На жаль, минулого тижня двоє птахів загинуло. Для з’ясування причини смерті, вони були скеровані на дослідження у Львівську регіональну лабораторію Держпродспоживслужби. За попередньою версією, причиною смерті могло стати надмірне споживання  хліба, який є шкідливим для цих птахів. Якщо ж ви хочете підтримати  лебедів і не зашкодити їх здоров’ю, то варто годувати їх вареним ячменем, перловою кашею, пшеничним або кукурудзяним зерном, овочами, листям салату”, – йдеться в повідомленні Червоноградської міської ради.

«Хліб — це шкідлива нездорова їжа для диких водоплавних птахів, яка може призводити до серйозних проблем зі здоров’ям. Білий хліб не має, по суті, жодної поживної цінності — власне, окрім калорій, йому більше нічого запропонувати птасі», — пояснюють в Українського товариства охорони птахів.

Що може статись, якщо я кину хліб птахам?

  1. Це послаблює їхні інстинкти шукати їжу. Звісно, дуже мило годувати птахів ледь не з рук, але це — дикі істоти, які мають самотужки могти про себе подбати (навіть якщо вони живуть в парку). Особливо погано, коли до підгодовування звикають каченята, які вже не зможуть в дорослому віці адаптуватись до життя без допомоги людини.
  2. Це шкодить їхньому здоров’ю. Якщо годувати птахів хлібом, їм стає складно їсти іншу їжу, через що вони не доотримують поживні речовини. Через це в таких птахів можуть сформуватися так звані «крила ангела»: порушення, коли крила птаха стирчать, а не обтічно лежать на тілі. У більшості випадків птахи з такими порушеннями не в змозі літати. Цей стан — невиліковний.
  3. Хліб, який птахи не з’їдають, кисне та гниє, що шкодить водоймі: це прискорює ріст бактерій та водоростей, які виділяють токсини, шкідливі для популяції риб, а також створюють сморід.
  4. Хліб приваблює хижаків — наприклад, щурів, які переносять лептоспіроз.
  5. Мокрий та гнилий хліб — ідеальне місце для розмноження цвілі, яка може потрапляти в легені качок і призводити до їхньої смерті.

Підгодовувати птахів для їхнього ж порятунку варто тільки у великий мороз (-15°С і нижче), або якщо птах травмований чи хворий.

І що ж варто давати пташкам в таких випадках?

Рекомендовано годувати лебедів зерном (наприклад, пшеницею), та овочами (особливо салатом та картоплею). Їжа має бути достатньо дрібно нарізаною, щоб птах міг її проковтнути. Кидати її треба на воду, а не годувати з рук.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.