Warning: getimagesize(https://www.smartnews.com.ua/wp-content/uploads/2020/02/86840868_2969274243128872_7182609053325983744_o.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/ds001/smartnews.com.ua/www/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону

Сьогодні, 20 лютого, в Україні День пам’яті Героїв Небесної Сотні. День відзначається щорічно згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року “Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні”. Долучилася до поминальних заходів Сокальщина і місто Червоноград.

У Червонограді о 16:30 біля меморіалу Борцям за волю України відбулися молебень та віче. У якому взяли участь представники влади міста, духовенство, школярі та громада.

“Подвиг, який став новим витком історії.
Подвиг, який показав цілому світу нашу гідність і свободу.
Подвиг, який ще живою раною болить у серцях мільйонів українців. Вдячність та вічна пам‘ять вам, Герої Небесної Сотні”, – написав на своїй сторінці у Facebook мер Червонограда Андрій Залівський.

Школярі ЧЗШ №9 в пам‘ять про Героїв Революції Гідності прикрасили дерева поблизу школи символічними ангеликами, зробленими власноруч.

Вшанували пам’ять Небесної Сотні і дошкільнята Червонограда. Вихованці 3-ї групи садочка №13 поклали квіти до меморіалу Борцям за волю та виготовили паперових ангеликів.

Вихованці садочку №12 разом з вихователями також помолились біля пам’ятної стелли і запалили лампадки.

Сьогодні у Сокалі о 10:00 год. біля стели пам’яті Героїв Небесної Сотні також відбулось віче-реквієм та панахида за загиблими героями.

Його учасниками стали школярі, освітяни, представники «Самооборони Майдану», військові, правоохоронці, священнослужителі, влада, впродовж заходу долучалися перехожі. Спершу присутні спільно виконали Гімн України. До стели пам’яті Героїв Небесної сотні поклали квіти, запалили лампадки.

Отці Ярослав Кащук, Ярослав Валюх, Андрій Дутчак, Роман Синицький, Володимир Жарський та Михайло Назар відслужили панахиду за загиблими героями.

У історико-краєзнавчому музеї “Сокальщина” пройшла розгорнута виставка світлин “НАШІ ГЕРОЇ”.

Нагадаємо, саме в ці дні, 18-20 лютого, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими, яких у жалобних промовах назвали “Небесною Сотнею”, а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня “Плине кача…”, яка стала українським народним реквіємом.

Та сумний список Небесної Сотні відкрився ще раніше – 22 січня 2014 року. Тоді від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Крім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени і грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною вропи.

Фото використані з часописів “Новини Прибужжя” та “Голос з-над Бугу”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.