SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Депутати Червоноградської міської ради звернулись до президента України  та Верховної Ради на підтримку незаконно засудженого Сергія Стерненка

23 лютого, під час першого засідання шостої сесії Червоноградської міської ради, за ініціативи голови фракції «Європейська Солідарність» Петра Остапюка та депутата від Української Галицької Партії Василя Сімчука було винесено звернення до Президента України та Верховної Ради щодо незаконного ув‘язнення громадського активіста Сергія Стерненка.

Текст звернення додаємо:

«Ми, депутати Червоноградської міської ради занепокоєні рішення Приморського суду міста Одеси у справі проти громадського активіста Сергія Стерненка та вважаємо, що воно є незаконним та не обгрунтованим, а також таким, що порушує принципи верховенства права, рівності перед судом, законності, презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини, безпосередності дослідження показань, речей і документів судом. На нашу думку, вина особи у цій справі не обгрунтована належними та достатніми доказами, а рішення прийняте виключно з політичних мотивів.

Згідно статті 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. У цій ситуації держава, в особі її органів (правоохоронних, органів прокуратури та представників судової влади) знехтувала правами Сергія Стерненка і притягнула людину до кримінальної відповідальності з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак. На нашу думку, у цій справі правосуддя взагалі відсутнє, а це ще одна справа, яка відкрита для того аби ті громадські активісти, які є невигідними і заважають владі припинили свою діяльність, перестали викривати незаконні дії певних представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Український народ з моменту проголошення Незалежності України прописав в Конституції, що Україна є демократичною та правовою державою, проте зараз ми бачимо, як особу можна позбавити волі на 7 років і 3 місяці без належного розслідування, без гарантій всіх прав і свобод під час кримінального провадження, а також без забезпеченості доведення вини належними та достатніми доказами.

Тому ми ще раз наголошуємо, що є глибоко занепокоєними цією ситуацією, вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України вжити невідкладних та належних дій та прийняті необхідні рішення для того аби відновити справедливість та дію принципу верховенства права в Україні, а всіх осіб, які були причетні до прийняття незаконних рішень у справі Сергія Стерненка притянути до відповідальності. Тому що сьогодні це стосується Сергія Стерненка, а завтра це може повторитись з кожним громадянином України, який не мовчить, бореться за справедливість, веде активну громадську діяльність заради утвердження демократичних цінностей та гарантій прав та свобод людини в Україні».

Нагадаємо, активіста Сергія Стерненка засудили до семи років позбавлення волі у справі про викрадення людини. Йому обвинувачують у викрадені колишнього депутата Сергія Щербича у 2015 році. Суд вирішив взяти Стерненка під варту у залі суду. Також суддя постановив забрати половину майна діяча. Сам активіст не погоджується з вироком суду та подаватиме апеляцію.

У 2015 році активіста та на той час лідера одеського “Правого Сектора” Стерненка затримали за підозрою у розбійному нападі та викраденні людини. Правоохоронці зазначали, що жертвою став депутат Комінтернівської районної ради Одеської області Сергій Щербич. Про це заявляв сам депутат, він начебто впізнав Стерненка та Демчука серед своїх викрадачів.

Вони також закидали Стерненку викрадення депутата заради грошей. Сам Стерненко вважає звинувачення проти нього сфабрикованими та каже, що вони ґрунтуються лише на заяві самого Щербича. 

Також, 23 лютого, ввечері, о 19 год. на площі міста Червонограда в центрі перед монументом Борцям за волю України відбулося громадське зібрання. Його учасники прийшли висловити обурення з приводу незаконного ув’язнення громадського діяча Сергія Стерненка.

Крім того, подібні акції відбуваються у багатьох містах України. Найгучніші у Києві, Харкові, Львові та Одесі.

Станом на вечір 23 лютого, тисячі людей в Києві прийшли під Офіс Президента. Поліція вже затримала кілька десятків протестувальників, які вилізли на дах Офісу.

Постраждали у сутичках і мітингувальники, і поліцейські. Правоохоронці у відповідь на штовханину від мітингувальників почали розпилювати в їхню сторону сльозогінний газ.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.